От БДЦ отрекоха други политически сили да стоят зад решения на групата
От БДЦ отрекоха други политически сили да стоят зад решения на групата / БГНЕС, архив

Никакви други политически сили не стоят зад решения на парламентарната група "Български демократичен център" (БДЦ), заяви на брифинг в Народното събрание депутатът от групата Росен Петров и член на партия БДЦ по повод решение на групата за предложения за промени в състава на парламентарните комисии.

Парламентарната група на БДЦ се разпадна

Според промените Румен Йончев вече не е председател на комисията за българите в чужбина, а Явор Хайтов вече няма да е член на вътрешната комисия. Йончев и Хайтов са част от ПГ БДЦ и членове на партия "Народен съюз". Това решение даде основание на двамата и още трима техни колеги от "Народен съюз" да подадат заявления за напускане на парламентарната група БДЦ. Те заподозряха намеса на ГЕРБ при решението за смените в парламентарните комисии.

ГЕРБ не се е занимавала с групата БДЦ, подчерта Росен Петров и допълни: "Просто не сме толкова важни".

Според него причината за разногласията в групата е "много по-банална".

Съпредседателят на ПГ БДЦ и съпредседател на партия БДЦ Красимира Ковачка обясни, че причината е търсенето на баланс на представителството на депутатите от партия БДЦ и тези от партия "Народен съюз" в ръководните органи на парламента. В продължение на няколко месеца се опитваме да създадем баланс, тъй като колегите от "Народен съюз", към които имаме позитивно отношение, взеха голям превес в парламентарните комисии, обясни тя. Опитахме с диалог да решим проблема, проведоха се неколкократни заседания, които бяха безрезултатни, каза Ковачка.

Не можем да бъдем заложници на лични интереси на някои колеги и на политиката, която те провеждат, заяви тя. Според нея в една парламентарна група, дори в нея да има различни политически субекти, трябва да има обща позиция по някои проблеми.

В отговор на въпрос Ковачка отрече решението за смяна на членове в комисии да е свързано със сближаването на "Народен съюз" с АБВ. С колегите от АБВ работим отлично в комисиите, в отлични отношения сме и това изобщо не се е отразило на това, което се случва, допълни тя.

Попитан за евентуално включване на Слави Трифонов в политиката Росен Петров заяви, че от личния му опит в Народното събрание е стигнал до извода, че парламентът се нуждае от по-малко телевизионни водещи и от повече експерти. Надявам се г-н Трифонов да избере телевизионното поприще, допълни той.

Източник: БТА