Втора инстанция намали присъдата на  автобусен шофьор, убил старец с мотопед
Втора инстанция намали присъдата на автобусен шофьор, убил старец с мотопед / Радка Минчева, архив

Апелативен съд-Варна намали присъдата на 29-годишния Димитър Иванов от Гецово, който причини катастрофа с автобус, при която загина възрастен мъж на мотопед.

Пътният инцидент е станал в 14,10 ч.на 17 ноември 2014 г. на кръстовището в Разград между бул. „Априлско въстание“ и пътя за Търговище. Автобус „МАН“, управляван от Димитър Иванов, ударил с предната си дясна част движещият се в насрещното платно по булеварда мотоциклет „Симсон“. 88-годишният мотоциклетист Партений Камбуров е откаран в болницата с кръвоизлив, починал е 11 дни по-късно. По време на инцидента в автобуса не е имало пътници.

Санкцията си Окръжен съд-Разград бе произнесена след процес по съкратената процедура с признаване на вина от страна на подсъдимия. Съдът призна Иванов за виновен, определи наказание от 3 години лишаване от свобода с 4-годишен изпитателен срок и 3 години забрана за управление на МПС.

Защитата на Иванов е обжалвала пред Апелативен съд-Варна, който вчера се е произнесъл с решение, намаляващо наказанието. Втората инстанция приема, че за катастрофата е допринесъл и пострадалият, „който също е нарушил правилата за движение по пътищата като възприемайки навлизащия в кръстовището автобус не е спрял, каквато обективна възможност е имал и както го е задължавала нормата на чл.20, ал.2 от Закона за движение по пътищата“.

Втората инстанция постановява присъда от 2 години лишаване от свобода за Димитър Иванов с 4 години изпитателен срок, намалена е и санкцията за лишаване от управление на МПС от 3 на 2 години.

И това решение подлежи на обжалване пред Върховен касационен съд.