Официално откриха Детския ромски фестивал „Отворено сърце“
Официално откриха Детския ромски фестивал „Отворено сърце“ / снимка: Пресцентър - Община В. Търново

Заместник- кметът на Община Велико Търново Проф. Георги Камарашев откри тринадесетото издание на детски ромски фестивал „Отворено сърце“. В пространството около фонтаните в парк „Марно поле“ дипломати, представители на социални и образователни институции уважиха с присъствието си откриването на пъстрото събитие, организирано от Център за междуетничски диалог и толерантност “Амалипе“.

Заместник-кметът на Община Велико Търново проф. Георги Камарашев се обърна към официалните лица и децата с приветствени думи. „Този фестивал има изключително важна роля в изграждането на диалог, на общуване, на създаване и укрепване на контакти и приятелства между децата и младите хора. Това е изключително важно за просперитета на общността и на обществото ни. Образованието, диалогичността и толерантността са част от предпоставките за това децата и младите хора от всички етноси да имат по-добър, по-успешен, по-удовлетворяващ живот“, каза в обръщението си проф. Камарашев.

Стотици деца, десетки формации от училища, читалища и неправителствени организации в продължение на три дни ще представят във Велико Търново не само онова, което са усвоили в свободно избираемата си подготовка „Фолклор на етносите“, но и традиционна музика, занаяти, обичаи и обреди, които са научили в своите общности.