Отварят изнесена приемна на русенския университет
Отварят изнесена приемна на русенския университет / Областна администрация Видин

„На 06.06.2016 г. в Областна администрация-Видин ще стартира прием на документи и записване на студенти в Русенски университет „Ангел Кънчев". Това съобщи областният управител на Видин Момчил Станков днес, по време на съвместна пресконференция с кмета на община Видин Огнян Ценков и ръководителя на Сектор „Прием на нови студенти" в Русенския университет доц. д-р инж. Юлиян Ангелов.

От понеделник кандидат-студентите от областта могат да подават документи за прием в Русенския университет в сградата на Областна администрация - Видин (стая на партерен етаж), всеки работен ден без прекъсване от 09.30 до 16.00 часа (на запитвания, служител в администрацията ще отговаря на телефон: 0886316217). Крайният срок за приема на документи изтича на 03.07. 2016 г.

Обявеният във Видин прием е за редовна форма на обучение по специалностите „Машинно инженерство", „Земеделска техника и технологии", „Технологии и управление на транспорта", „Електроника", „Компютърни науки" и в дистанционна форма - „Бизнес мениджмънт", обясни доц. Ангелов. Той подчерта, че всички приети кандидати са редовни студенти на Русенския университет, с всички произтичащи от това права - стипендии, достъп до програмите за международен обмен и др. Доц. Ангелов допълни, че изборът на специалности е съобразен с желанията на местната общественост, необходимостта от квалифицирани кадри за бизнеса и с възможностите на университета да осигури добро финансиране като базова издръжка на всеки студент.

„Това е първата стъпка към разкриването на Обучителен център във Видин и впоследствие на филиал към Русенския университет като крайна цел на инициативата за висш образователен център в града. Необходимият минимум за водене на учебни занимания във Видин е да има приети 100 студенти", бе подчертано на пресконференцията.
За целта областният управител и кметът на Видин ще инициират разяснителна кампания, за успешното провеждане на която ще разчитат на подкрепата на областните управители на съседните области, кметовете на всички общини в региона, директорите на училищата, бизнеса и медиите.

„Трябва да повярваме в себе си, че искаме да развиваме Видин като град с академична среда, да повишим образователния ценз, да създадем условия за нашите деца да учат и да се реализират тук. С тази кампания не бива да се спекулира", коментира областният управител по повод медийни публикации по темата.
Кметът на Видин също отхвърли като спекулативни съмненията по отношение на инициативата за разкриването на висш обучителен център в града. „Желанието си за това сме изразили категорично. Видинската общественост, видинските деца искат да продължат образованието си във висше учебно заведение тук", увери Огнян Ценков. Той подчерта, че Русенският университет се ползва с авторитет сред видинчани, много от които са възпитаници и са заемали сериозни длъжности в управлението на своя край, завършвайки този университет, с утвърдени през 70-годишната си история традиции.

Кметът на Видин припомни за поетия от него, от областния управител Момчил Станков и от председателят на Общинския съвет Генади Велков, ангажимент да осигурят с лични средства стипендии за годишните семестриални такси на трима новоприети студенти. Огнян Ценков съобщи, че ще внесе в Общинския съвет предложение за актуализация на бюджета на община Видин, от който да се осигурят средства за още 10 студентски стипендии.