България получила 400 млн. лева по плана Юнкер
България получила 400 млн. лева по плана Юнкер / БГНЕС
България получила 400 млн. лева по плана "Юнкер"
87420
България получила 400 млн. лева по плана "Юнкер"
България получила 400 млн. лева по плана "Юнкер"
  • България получила 400 млн. лева по плана "Юнкер"
  • България получила 400 млн. лева по плана "Юнкер"

185 са подписаните споразумения по плана "Юнкер". От тях три са с България, съобщи зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева.

Парите, които България е получила към този момент, са 400 млн. лева. По думите на еврокомисаря по бюджета, страната ни има три основни сфери за финансиране - интерконектора с Гърция, програмата за саниране и стартъпите.

Георгиева посъветва българският бизнес да бъде по-активен в сътрудничеството си с плана "Юнкер" и с други фондове, които предлагат съвместно финансиране, защото това е начинът, по който в бъдеще Европа ще отпуска пари.

Планът "Юнкер" е изключително важен за Европейския съюз, защото досега с 13 млрд. евро са генерирани над 100 млрд. евро инвестиции, посочи еврокомисарят по бюджета Кристалина Георгиева. Най-добре работи частта за малките и средните предприятия, където вече има 185 подписани споразумения.

"Ние много добре се представяме, имаме три споразумения, около 400 млн. лева ресурс е вкаран в България", посочи еврокомисарят.

Зам.-председателят на ЕК каза на дискусията в отговор на въпрос от участник в нея, че днес е била обсъдена възможността за преструктуриране на предложението на България санирането в страната да бъде подкрепено по плана "Юнкер". Тя напомни, че с този проект страната вече кандидатства по Плана, но при първото предложение не е била достатъчно убедителна нуждата от гаранция по него.

България получила 400 млн лева по плана "Юнкер"
netinfo

Регионалният министър Лиляна Павлова уточни, че към момента програмата за саниране няма как да получи финансиране от плана "Юнкер", защото е 100% безвъзмездна.

"Трябва да видим как в бъдеще можем да преформатираме програмата, когато тя не е 100% безвъзмездна, когато разграничим сградния фонд на публични и частни сгради, да се види какъв е процентът на съфинансиране", поясни Павлова.

Кристалина Георгиева подчерта, че българският бизнес трябва по-активно да работи с инструменти за финансиране като плана "Юнкер" и по-малко да разчита на грандове като европейските програми. Трябва да се научим да използваме в проекти парите на частния сектор, а не само да ползваме пари от Европа, посочи тя.