Заради субсидии стопани масово разорават земите си
Заради субсидии стопани масово разорават земите си / БГНЕС, архив
Заради субсидии стопани масово разорават земите си
87418
Заради субсидии стопани масово разорават земите си
Заради субсидии стопани масово разорават земите си
  • Заради субсидии стопани масово разорават земите си
  • Заради субсидии стопани масово разорават земите си

Стопани разорават затревени площи, за да получат субсидии, но по този начин вредят на животните, които обитават земеделските земи. Това се случва заради различните позиции на Министерство на околната среда и водите и Министерството на земеделието и храните.

Заради страх да не бъдат глобени и да получават повече субсидии земеделските стопани масово разорават земите си и премахват храсти. Такава една политика е агроекологичната, която определя субсидии за единица площ. По този начин се разрушава местообитанието на много видове животни. Това каза Едита Дифова специалист по агроекология в Българско дружество за защита на птиците.

"За жалост поради страх от санкции една такава негативна тенденция от миналия програмен период, масово земеделските стопани премахват храстите на 100% от пасищата. Въпреки че в НАТУРА 2000, зони със земи с висока природна стойност, се позволява до 25% да има мозаечно разположени дървета и храсти", обясни тя.

Проблемът според Дифова е в механизма за управление в Натура 2000.

"Министерството на околната среда и водите контролира разораването на затревените площи - ливади и пасища, по начин на трайно ползване, докато Министерството на земеделието и храните плаща субсидии по реалното им състояние. Така че разорани пасище не подлежат на опазване, защото по начина на трайно ползване те са орни земни. Това голямо противоречие води до загуба на биологично разнообразие", посочи още експертът.

Дифова сподели, че по последни данни от 2014 г. затревените площи продължават да намаляват.

В Европа индексът на птиците, обитаващи земеделските земи, показва, че те намаляват със значителни темпове на национално и регионално ниво.