Руският оръжеен монополист има поръчки за 48 млрд. долара
Руският оръжеен монополист има поръчки за 48 млрд. долара / БГНЕС, архив

Портфейлът с поръчки на руския монополист в оръжейния износ "Рособоронекспорт" възлиза днес на 48 млрд. долара. Това съобщава пред "Комерсант" шефът на държавната корпорация "Ростех" Сергей Чемезов.

По линия на "Рособоронекспорт" Москва изнася оръжия "за над 13 млрд. долара годишно, а заедно с други предприятия - за над 15 млрд. долара", отбелязва Чемезов. С указ на президента Владимир Путин някои фирми изнасят военна техника самостоятелно, пояснява шефът на "Ростех", съдействаща за производството на хайтек продукция с двойно предназначение в Русия.

България и Франция са сред основните доставчици на оръжие за Египет

Според него основните купувачи на руски оръжия - Китай, Алжир, Виетнам и Египет, разполагат с достатъчни финансови възможности, за да се запази в близките години темпото в оръжейните продажби. "Не е имало година, през която обемите да спадат", казва специалистът. Той изтъква по-специално високия интерес към зенитни ракетни комплекси като Бук-М2Е и Антей-2500, както и към системата С-400 "Триумф", от страна на Китай, Египет и Алжир.

Приоритетно е снабдяването на руската армия, подчертава Чемезов. "Мнозина клиенти ни молят да доставим по-рано поръчаните оръжия, но ние веднага ги предупреждаваме за сроковете и спазвания ред", казва той в интервюто, цитирано от ТАСС. Китайската армия например ще получи системи С-400 най-рано през 2018 г., дава пример индустриалецът.

До края на годината ще бъдат приключени доставките на системи за ПВО С-300 за Иран, информира Чемезов.

"Рособоронекспорт" работи съвместно с над 700 предприятия и организации от руския военнопромишлен комплекс и развива военнотехническо сътрудничество с повече от 70 държави, напомня ТАСС.

Източник: БТА