Разкриха загадката с опитомяването на кучетата
Разкриха загадката с опитомяването на кучетата / Thinkstock/Getty Images

Кучетата изглежда са били опитомени два пъти - в Европа и в Азия, разкрива международно изследване, публикувано в четвъртък.

Това изследване използвало археологически и генетични данни и може да даде отговор на споровете около мистерията за произхода на най-добрия приятел на човека.

До този момент съществуваха две различни хипотези.

Установиха кои са най-любвеобилните кучета

Според едната, хората са опитомили кучета за първи път в Европа преди повече от 15 хиляди години. Други изследователи сочат за място на това първо опитомяване източната част на Азия преди най-малко 12,5 хиляди години.

Новото изследване, публикувано в списание Science предполага, че и двете предположения могат да бъдат точни.

"Данните от древната ДНК, с които работихме, в съчетание с археологически данни, свидетелстващи за наличието на първите кучета, ни карат да мислим, че трябва да се промени броят на отделните опитомявания", казва Грегър Ларсън, директор на департамента по палеогеномика и биоархеология в Оксфордския университет във Великобритания, който ръководи изследването.

Ето защо кучето е най-добрият приятел на човека

"Може би причината за липса на консенсус сред учените за произхода на опитомяването на кучетата е, че всеки е бил по малко прав", добавя той.

Изследователи от Trinity College в Дъблин успяха да реконструират историята на кучешката еволюция чрез секвениране за първи път на генома на куче, живяло преди 4800 години. Неговите кости съдържат добре запазена ДНК.

Друг екип от изследователи, включително от Природонаучния музей в Париж, получават митохондриална ДНК на 59 древни кучета.

След това те сравнили генетичните белези с тези на над 2500 съвременни кучета от цял свят, които вече били проучени.

И накрая археологическите анализи показали, че всички кучета се появяват за първи път в Европа и части от Азия преди повече от 12 хиляди години, но 4000 години по-късно - в централната част на Азия.

Всички тези данни показват, че кучетата са били опитомени за първи път от двете страни на Евразия.

Кучетата, които произлизат от Азия, идват в Европа през V и IV хилядолетие пр. н. е. с мигриращите хора. Те се смесват някогашните европейски кучета и ги изместват.

Повечето кучета днес са смесица от своите азиатски и европейски предци, което обяснява срещаните досега трудности от учените да тълкуват генетичните данни.

Същият международен изследователски проект продължава да анализира генетичните и археологически данни за хиляди възрастни кучета и вълци, за да провери новата възможност да съществуват две кучешки опитомявания. Целта е да се локализира и датира произхода на най-старото куче.

"Ако опитомяването на кучета е станало на едно-единствено място, може да се заключи, че това вероятно е един много труден процес, но ако това се е случило на два пъти, то може да се смята, че това не е било толкова сложно", казва Петер Саволанен, генетик в Кралския технологичен институт в Стокхолм.

Източник: БГНЕС