Средните училища в Свищов се обединиха за толерантна и позитивна кампания на приема
Средните училища в Свищов се обединиха за толерантна и позитивна кампания на приема / снимка: Пресцентър- Община Свищов

По инициатива на кмета на Свищов Генчо Генчев, за първи път в града се проведе пресконференция, в която всички директори на средни училища представиха своя план-прием за учениците след 7 и 8 клас. Тя бе открита от  зам.-кмета Анелия Димитрова, която обясни, че основната идея е да се обединят учебните заведения около една толерантна и позитивна кампания, в която всяко училище да изтъкне своите предимства, без това да засегне авторитета на останалите средни училища. „Всички днес сме на една маса, за да могат училищата, при равни условия, да се представят коректно и по най-добрия за тях начин. За съжаление, демографският срив не подминава и Свищов, затова общата ни цел е да привлечем децата на Свищов да останат да учат  и живеят в града ни", каза кметът Генчев.

На пресконференцията присъства началникът на Регионалния инспекторат по образование - В.Търново инж. Розалия Личева. Тя благодари за поканата. „Аз съм тук, за да подкрепя инициативата, която създава условия на учениците и техните родители да направят своя избор при равни и толерантни условия. В съответствие с наредба 11 за прием на ученици в средните училища, и с идеята за свободен, и личен избор”, каза Личева. Тя благодари на кмета Генчев за тази инициатива, в която се предлага избор на децата.

 

В последвалата част от пресконференцията, директорите на СОУ „Николай Катранов”, СОУ „Димитър Благоев”, СОУ „Цветан Радославов”, ДТГ „Димитър Хадживасилев”, Професионална гимназия по лека промишленост и строителство и ПГ „Проф. д-р Асен Златаров” представиха своя план – прием за предстоящата 2016-2017 година. Различните профилирани паралелки, които предлагат 6-те  училища в Свищов са 6 за след 7 клас и 5 за завършилите 8 клас. Във всяка една от тях трябва да  има от 18 до 26 ученици, за да е валиден приемът за съответната паралелка. Общият брой на учениците завършващи 7 клас в община Свищов е 230, а осмокласниците са 186.

Началникът на отдел „Образование” Румяна Кузева обяви, че Община Свищов е направила 1 рекламен филм представящ всички училища, в който има подробна информация относно приема и алтернативите, които предлагат училищата. Дискът беше разпространен сред присъстващите местни журналисти, за да популяризират перспективите за образование и развитие в училищата на Свищов.