Обама: Америка не може да бяга от лидерството
Обама: Америка не може да бяга от лидерството / Guliver/Getty Images

САЩ не бива да се отдръпват от международната сцена, каза американският президент Барак Обама в момент, когато републиканският претендент за Белия дом Доналд Тръмп призовава да се поставя Америка на първо място, предаде ДПА.

"Америка не може да бяга от лидерството", заяви Обама в реч пред завършващи Академията на военновъздушните сили на САЩ в Колорадо.

"Не можем да бъдем изолационисти, това не е възможно в този глобален, взаимосвързан свят", заяви той.

Обама защити външнополитическото си наследство, включително решението да не се предприемат американски военни удари срещу Сирия заради използването на химически оръжия от нея, като подчерта, че до употреба на военна сила би трябвало да се прибягва само в краен случай.

По думите му САЩ ще продължат да търсят дипломатическо решение в Сирия, а няма да рискуват да затънат в "тресавище", замесвайки се пряко в гражданската война, както са направили Русия и Иран.

Според него "руската агресия в Украйна" и териториалните спорове в Южнокитайско море поставят на изпитание световния ред, отбелязва ТАСС. "Ние сме изправени пред сериозна заплаха", каза Обама, като посочи на първо място терористичните организации, които планират нападения срещу САЩ. Освен това по думите му конфликти като войната в Ирак, "водят до хуманитарни катастрофи и позволяват да се създават убежища за терористи".

"Руската агресия срещу Украйна и споровете в Южнокитайско море поставят на изпитание международния ред, който сме създали и при който се уважава суверенитетът на страните и всички държави спазват едни и същи правила", заяви той.

Като заплахи Обама открои също така Северна Корея и ядрения тероризъм.

Източник: БТА