Доклад на Държавния департамент: Главната заплаха за света е Ислямска държава
Доклад на Държавния департамент: Главната заплаха за света е Ислямска държава / ThinkStock/Getty Images

Групировката "Ислямска държава" продължава да е основната терористична заплаха за света на този етап. Това се казва в публикувания годишен доклад на Държавния департамент на САЩ за терористичната заплаха в различни страни, предаде ТАСС.

В доклада, който обобщава ситуацията през 2015 г., се казва, че "Ислямска държава" остава най-сериозната заплаха в глобален мащаб. ИД е запазила "внушителните си сили в Ирак и Сирия" и в редиците й воюват и много чужденци.

Ислямска държава призова мюсюлманите да унищожат сателитните си чинии

Авторите на доклада отчитат обаче, че ИД е била във върхова форма през пролетта на миналата година, а през втората половина на годината потенциалът й е започнал да намалява и след месец май не е успяла да удържи нито една съществена победа на бойното поле в Ирак и Сирия.

Групировката обаче укрепва позициите си в Либия, където има около 5000 бойци, се казва в проучването.

Думите на едно 12-годишно момиче, изгорено от Ислямска държава

В частта за България в доклада се казва, че българското правителство е продължило да депортира хора, смятани от него за заплаха за националната сигурност, и е увеличило екстрадициите на заподозрени чуждестранни терористи от страната.

Българското правителство работи за подобряване на мерките за предотвратяване на терористични действия и за засилване на своите възможности в областта на правоприлагането, като криминализира чуждестранните терористични бойци, разработва нова стратегия за борба с тероризма, засилва операциите на националния антитерористичен център и обявява планове за подготвяне на всеобхватен закон за мерките срещу тероризма, се посочва в документа.

САЩ и България са създали нова двустранна работна група за борба с тероризма, за да засилят сътрудничеството помежду си, се казва в доклада. В групата влизат представители на различни ведомства на българското правителство.

Невероятната история на журналист, проникнал в джихадистка клетка във Франция

България е член на глобалната коалиция за борба с "Ислямска държава" и многократно е отговаряла на искания за помощ, включително през март, когато министерството на отбраната е предоставило оръжия и боеприпаси на силите на иракски Кюрдистан, посочва Държавният департамент.

Източник: БТА