Отпадане на ограниченията за пазара на труда и свобода на движение за българи и румънци в  Швейцария
Отпадане на ограниченията за пазара на труда и свобода на движение за българи и румънци в Швейцария / netinfo

На 31 май 2016 г. завърши преходния период от седем години за български и румънски граждани, определен в Протокол IIII на Споразумението за свободно движение на хора между ЕС и Конфедерация Швейцария, който бе в сила от 1 юни 2009 г. С него бяха установени ограничения за достъпа до пазара на труда (ограничен брой разрешения - контингенти, предимство за местната работна сила и проверка на условията на заплащане и на пазара на труда).

С решението на Бундесрата за изменение на Наредбата за свободно движение на хора от 13 април 2016 г. и съгласно информацията, получена в Посолството на Република България в Берн от Държавния секретариат по миграция настъпват следните изменения:

1. Какво се променя от 1 юни 2016 г.?

Гражданите на България и Румъния от тази дата за първи път ще се възползват от пълната свобода на движение. Те стават равнопоставени на гражданите на останалите 25 държави-членки на ЕС (ЕС-25, без Хърватия) и държавите от Европейската асоциация за свободна търговия (ЕFTA). Българските и румънските граждани, които изпълняват условията за доказване направото на заселване, могат да се установяват в Швейцария и да започнат работа без предварителна проверка на условията на пазара на труда.

Процедура на регистрация

Краткосрочна начална заетост в Швейцария (трудова дейност до максимум три месеца).

Електронната регистрация (он лайн) за краткосрочна начална заетост от до максимум три месеца при швейцарски работодател ще бъде отворена от 19-та календарна седмица (т.е. от 9 май 2016 г.). Започването на работа преди 1 юни 2016 г. не трябва да бъде разрешавано в никакъв случай.

За предоставящите услуги (самостоятелно заети лица или командировани работници) в областите на четирите специални сектора на услугите: (основни и спомагателни строителни дейности, градинарство и изграждане на ландшафт, дейности в областта на почистването, както и охранителни дейности и дейности по сигурността) вече няма да бъде необходимо разрешение за пребиваване до 90 работни дни в една календарна година. Съществува обаче задължение за електронна регистрация от първия работен ден. Тя трябва да се извърши най-късно осем дни преди началото на заетостта. Затова електронната регистрация ще бъде на разположение от 19-та календарна седмица за предоставящите услуги лица от България и Румъния (ЕС-2), които ще започнатзаетост от 1 юни 2016 г.

Започване на работа (за период, по-дълъг от три месеца)

От 1 юни 2016 г.гражданите на България и Румъния (ЕС-2), които упражняват заетост в Швейцария няма да подлежат на контингенти (определен брой разрешителни за пребиваване). Гражданите на тези държави за в бъдеще ще носят сами отговорността, да извършат адресната си регистрация в общината по местоживеене и да предприемат необходимите стъпки, за да получат съответното разрешение за пребиваване. Според продължителността на трудовото отношение се издава краткосрочно разрешение за пребиваване LEU/EFTA или разрешение за пребиваване BEU/EFTA. Необходимите затова документи трябва да се подават в кантоналната служба по компетентност.

Уверение за получаване на разрешение за пребиваване

Предварително уверение за получаване на разрешение за пребиваване може да бъде издадено вече само в следните случаи:
• При краткосрочна заетост между три и четири месеца
• При така наречените 120-дневни разрешения
• За предоставяне на услуги, чиято продължителност превишава четири месеца или 120 дни и при които самостоятелно заетите лица или командированите работници могат да докажат, че ежедневно се завръщат на местоживеенето си в чужбина (не се изисква наименованието на местоживеенето в Швейцария),

Самостоятелна заетост

Гражданите на България и Румъния, които са се установили в Швейцария и упражняват самостоятелна заетост, запазват разрешението си за работа EU/EFTA при промяна - преминаване към несамостоятелна заетост.

Погранични работници

Отпадат граничните зони за самостоятелно и несамостоятелно заети лица - погранични работници от България и Румъния. Валидната продължителност на разрешението за работа за пограничен работник G EU/EFTA е в зависимост от статуса на заетото лице в Швейцария. Промяната на местонахождението следва да бъде регистрирана в кантоналната служба по компетентност, за да притежават службите адрес за контакт. Седмичното пребиваване в Швейцария е възможно.

До отпадане на ограниченията за достъп до пазара на труда кантоналните служби по компетентност са задължени да прилагат по-нататък понастоящем действащите разпоредби за работниците от България и Румъния.

2. Какво остава непроменено на 1 юни 2016 г.?

Регистрацията за предоставящите услуги лица в „общите" браншове

Действащите понастоящем разпоредби за регистрация в рамките на процедурата за регистрация за предоставящите услуги лица до 90 дни в календарна година продължават да са валидни за общите браншове. Дейността се регистрира задължително, ако продължава общо повече от 8 дни в една календарна година.

Самостоятелна заетост

Настоящите вече либерализирана разпоредба за самонаети лица от гражданите на ДЧ (ЕС-27) (без Хърватия) с местоживеене и юридическо седалище на предприемаческата дейност в Швейцария остава непроменена.

Преместване на членовете на семейството, пенсионери, студенти и други незаети лица
Прилаганите понастоящем разпоредби за тези категории лица остават непроменени.

Подробности на сайта на Агенцията по заетостта