Заря отбеляза 140 години от подвига на Ботев във Враца
Заря отбеляза 140 години от подвига на Ботев във Враца / netinfo

С митинг-заря във Враца бе отбелязана 140-годишнината от подвига на Христо Ботев и падналите за свободата на България.

Строените роти от военнослужещи, студенти и ученици на централния площад в града бяха приети от председателя на Народното събрание Цецка Цачева, под чийто патронаж се проведоха тазгодишните Ботеви дни.

В словото си парламентарният председател отбеляза, че "ако Левски е другото име на българския морал и национално самочувствие, то Ботев е сърцето българско". Днес сме неделима част от демократичния свят, за който той мечтаеше, каза още тя. И ако самото време изправя на изпитание ценностите на този свят, нека винаги помним: Ботев е нашият безусловен нравствен коректив и ориентир, призова Цачева.

"Ботев направи от българската земя духовна вселена на свободата и като ни нарече свои братя, завинаги ни сроди с общността на свободните хора, даде живота си за това. Но нека кажем и още, че за него знанието и образованието бяха висши ценност. Вярата на Ботев в просветения разум завинаги ще пазим в сърцата си, защото само просветеният разум води към прогрес и единение; само просветеният разум води към силна държава - дело на обединени хора", каза председателят на НС.

Слово пред събралите се на централния площад във Враца произнесе и кметът на града Калин Каменов. Сред гостите бяха министърът на отбраната Николай Ненчев, зам.-началникът на отбраната ген.-майор Пламен Атанасов, зам.-председатели на Народното събрание и депутати от всички парламентарни групи.

Митингът завърши с поднасяне на венци пред паметника на Христо Ботев и впечатляваща заря.