Митинг-заря в чест на Ботев и загиналите за свободата на България
Митинг-заря в чест на Ботев и загиналите за свободата на България / Дарик Враца - архив
Цецка Цачева
87368
Цецка Цачева
Калин Каменов
  • Цецка Цачева
  • Калин Каменов

С митинг-заря тази вечер във Враца бе отбелязана 140-годишнината от подвига на Христо Ботев и падналите за свободата на България. Строените роти от военнослужещи, студенти и ученици на централния площад в града бяха приети от председателя на Народното събрание Цецка Цачева, под чийто патронаж се проведоха тазгодишните Ботеви дни. Мая Ценова информира:

В словото си председателят на Парламента обяви:

„Ако Левски е другото име на българския морал и национално самочувствие, то Ботев е сърцето българско!... Ботев е патриот в най-възвишения смисъл на тази дума и точно това го направи европеец в най-дълбокия смисъл на тази дума. Днес сме неделима част от демократични свят, за които той мечтаеше. И ако самото време изправя на изпитание ценностите на този свят - нека винаги помним - Ботев е нашия безусловен нравствен коректив и ориентир. ….Ботев направи то българската земя духовна вселена на свободата.

И като ни нарече свои братя завинаги ни сроди с общността на свободните хора. Но нека кажем и още – за него знанието и образованието бяха висши ценности. Вярата на Ботев в просветения разум завинаги ще я пазим в сърцата си, защото само просветения разум води към прогрес и единение. Само просветения разум води до силна държава - дело на обединени хора. Нека градим нашата България със саможертвата на Ботев, с дълбокият му патриотизъм, с вярата на поета в просветения разум. Поклон пред великото дело на големия Христо Ботев! Поклон пред падналите за свободата и независимостта на отечеството! Да живее България“

Слово за Ботев произнесе и кмета на Враца Калин Каменов. „Днес е тъжен ден. Тъжен защото тъжим за Ботев и неговите четници. Тъжен защото преди 140 години загубихме един от най-великите българи, раждани по нашата земя. Тъжен е, защото продължаваме да спорим от чий куршум загина Ботев. Тъжен е, защото спорейки, рядко си задаваме въпроса защо бе толкова сам и неподкрепен в неговата битка.

В тъгата обаче се събужда и радостта. Радостта от неговия подвиг,  радостта от мъжеството, силата на духа, обичта към родината. Обич заради, която си готов да се жертваш и да умреш. Тази радост ни дава и повод за гордост. Защото по тези земи е стъпвал този велик българин, който със своята смърт ни помогна да се събудим, да се надигнем, за да бъдем свободни! Радостта, че и днес Ботев живее в сърцата ни, а неговата кръв тече все още във вените ни.  Затова се радвайте, че сме имали Ботев! Да живее Враца! Да живее България!

Сред официалните гости на трибуната бяха още министърът на отбраната Николай Ненчев, заместник-началникът на отбраната генерал-майор Пламен Атанасов. зам. председатели на народното събрание, депутати от всички парламентарни групи. Митингът завърши с поднасяне на венци пред паметника на Христо Ботев и впечатляваща заря.