Сидеров: Не може да се живее години наред с омраза
Сидеров: Не може да се живее години наред с омраза / БГНЕС, архив

Лидерът на Атака Волен Сидеров заяви, че предложението за коалиция и обща кандидатура за президент от страна на партията му към Патриотичния фронт и Валери Симеонов е съвсем сериозно. Сидеров дори занесъл писмени покани към двамата съпредседатели на ПФ за разговор по тази тема.

Предстои да видим до какво ще доведе конкретното договаряне, допълни той, цитиран от bTV.

Сидеров и Симеонов бяха съратници, но впоследствие се скараха. Сега лидерът на „Атака" посочи, че „не може да се живее години наред с някаква омраза, с някаква непримиримост. В крайна сметка ние не сме в политиката заради някакви лични отношения, а заради идеи и убеждения".

Сидеров се застъпи за стабилността на правителството

На въпрос какво ги раздели със Симеонов, Сидеров отговори: „Нямаше някакъв много конкретен и очертан конфликт, имаше разминавания, недоразбиране, които просто прераснаха като лавина. Това е човешка черта и слабост. Хората трябва да умеят да надскачат тези неща. Мисля, че вече е дошло времето да преосмислим тези отношения и да кажем защо сме в политиката - дали да си мерим... химикалките, или за нещо по-добро".
Той каза, че предложението му е с оглед на парламентарните избори, не на президентските, но вторите ще са нещо като тест.

Запитан дали би се кандидатирал отново за държавен глава, Сидеров отговори, че ако се стигне до договаряне за обща кандидатура, тя ще бъде решена от преговарящите партии. „Ако само „Атака" участва в изборите, е логичното да се кандидатирам, както и досега. Но в тази нова постановка на нещата може да се говори и за други варианти - за обща кандидатура. Би могло да се обсъжда и фигура, която е надпартийна".
Такава окрупнена формация може да е полезна на който и да премиер, да му дава опората той да направи нещо малко повече в стил Виктор Орбан (министър-председателят на Унгария, бел.ред), каза Сидеров.

Според него страната „има нужда от президент патриот. И в бъдеще, при един нов парламент и изпълнителна власт, има нужда от повече суверенитет. Много ни е ограничен суверенитетът в ЕС, той почти е отнет. Но се вижда, че някои държави могат да правят доста добри неща за себе си и в тези рамки. В България липсва кураж за това. Едно такова обединение може да даде кураж на когото и да е, включително да излъчи правителство".
Сидеров каза още, че „Атака" няма да подкрепи референдума на „Шоуто на Слави", защото въпросите са популистки.