В детска градина Ран Босилек отбелязаха годишнината на своя патрон
В детска градина Ран Босилек отбелязаха годишнината на своя патрон / netinfo

Истинска забава, неописуеми емоции и много радост донесе спортният празник, проведен в детска градина "Ран Босилек", като част от планираните дейности, посветени на 130 години от рождението на писателя. Спортният ден се проведе на 1-ви юни - празника на детето под мотото „Не се сърди, Патиланчо".

Всички групи на детската градина участваха с различни игри, като целта беше да се насочи вниманието както към двигателната култура на малчуганите, така и към емоционалното съпреживяване и отношение към спортните игри и формиране на качества за екипност и борбен дух.

В детска градина "Ран Босилек" отбелязаха годишнината на своя патрон
netinfo

Децата играха "Не се сърди, Патиланчо", която преди време беше нарисувана и
на площад "Възраждане" в Габрово, тичаха и се състезаваха.

Няколко дни преди това, за да отбележи 130-годишнината от рождението на писателя, със същата любов и усмивка, с която той се е отнасял към децата и своите произведения в ОДЗ "Ран Босилек" се проведе празник под мотото „От българско, по-българско" с творчеството на Ран Босилек.

Звучаха емблематичните му стихотворения „Родна реч" и „Родна стряха".

Децата демонстрираха певчески и танцови умения, представяйки пред своите родители популярните „Кулско хоро", „Джиновско", „Дайчово хоро" и песни като „Изгряла е месечинка", „Снощи на герана", „Рипни Калинке" и др. Гости на празника бяха любимката на всички деца баба Цоцолана и нейния Патиланчо.

В края на празника зазвуча песента „Я кажи ми, облаче ле бяло" - стихотворение-химн, което и до днес предизвиква сълзи в очите на всички българи зад граница.

В детска градина "Ран Босилек" отбелязаха годишнината на своя патрон
netinfo