Изправят пред съда мъж от Генерал Тошево, причинил смъртта на свой познат
Изправят пред съда мъж от Генерал Тошево, причинил смъртта на свой познат / Sofia Photo Agency

Окръжната прокуратура в Добрич изправя пред съда 69-годишен мъж от Генерал Тошево, причинил смъртта на свой познат чрез умишлено нанесена средна телесна повреда, съобщават от пресцентъра на Апелативна прокуратура.

На 11 април 2014 година подсъдимият срещнал на пазара в Генерал Тошево  потърпевшия Йордан Ст. и още един свой познат – Пл. П., сега свидетел по делото. След почерпка в павилион на пазара Жельо П. поканил в дома си двамата, където компанията продължила да се черпи с алкохол. Около 17.30 часа свидетелят Пл. П. си тръгнал, а  Жельо П. и Йордан Ст. продължили да пият. Домакинът станал да сложи въглища в печката, когато приятелят му го дръпнал за панталона и двамата започнали да се карат. Подсъдимият взел лопатка за смет и ударил с нея 6-7 пъти госта си, след това го изгонил от дома си.

След полунощ жената, с която подсъдимият живеел, се прибрала в дома си и в двора забелязала Йордан да лежи на земята. На подадения от нея сигнал на тел. 112 пристигнала линейка и полиция. Пострадалият бил отведен в болницата в Добрич, а след това преместен в лечебно заведение във Варна, откъдето по-късно бил изписан за домашно лечение. Месец след побоя, нанесен му от подсъдимия, Йордан починал в дома си.

Назначената тройна съдебномедицинска експертиза установила черепно-мозъчна травма, довела до възпаление на мозъчните обвивки, и развитие на двустранна бронхопневмония от застоен тип в резултат на продължителното залежаване на пострадалия. Експертите са категорични, че има пряка причинно-следствена връзка между нанесената средна телесна повреда на Йордан и смъртта му.

Делото срещу Жельо П. е насрочено за разглеждане в Добричкия окръжен съд на 13 юни 2016 г.