Дълг от 500 хиляди лева наследи община Петрич
Дълг от 500 хиляди лева наследи община Петрич / Снимка: Община Петрич

Неподписан от предишното кметско ръководство на Петрич анекс към договора за изграждане на вътрешна канализация на село Михнево натовари Общината днес с ново задължение от почти половин милион лева. То е към фирмата-изпълнител на канализацията – „Строително-предприемачески холдинг”  ЕООД с управител Георги Георгиев и за него вече е предявен иск.

Договорът за обекта е сключен на 23.11.2012 година и е с обща стойност 4 704 547 лева без ДДС.

Държавен фонд „Земеделие” санкционира община Петрич за проведената обществена поръчка по избор на фирма – изпълнител. В следствие на това, избраната фирма прави предложение наложената санкция в размер на 268 630 лева да бъде за нейна сметка. Въпреки предложението на фирмата обаче, общината и тогавашният кмет не подписват анекс към договора, който да узакони тази стъпка и да отпадне санкцията. Вместо това през октомври миналата година временно изпълняващият длъжността общински кмет Христо Батев, подканва нотариално холдинга-изпълнител да представи надлежна фактура, в която са включени и тези 268 630 лева, вместо да подпише предлагания от самия управител на холдинга анекс за намаляване на общата стойност по договора. Христо Батев дава срок за представяне на фактурата до 12.10.2015 г. на стойност 365 601 лева с ДДС. В тази сума влиза „проспаната” вече отстъпка от 268 630 лева, както и друго задължение на общината по договора. Това установява проверка на документацията за канализацията в Михнево, извършена от екипа на кмета Димитър Бръчков.

Затова към днешна дата фирмата изпълнител „Строително-предприемачески холдинг” ЕООД изпраща нотариална покана на кмета Димитър Бръчков, с която иска общината да изплати тези дължими 268 630 лева с ДДС и лихвите от 219 629 лева за 752 дни просрочки на плащанията през целия срок на договора по проекта, или общо 488 260 лева.