Русия разби хакерска група, отмъкнала 1,7 млрд. рубли
Русия разби хакерска група, отмъкнала 1,7 млрд. рубли / ThinkStock/Getty Images

Федералната служба за сигурност (ФСС) и вътрешното министерство на Русия съобщиха, че са разбили хакерска група, чиито членове са измъкнали в периода март-април т.г. 1,7 млрд. рубли (около 25,5 млн. долара) от сметки в шест руски банки, сред които Металинвестбанк, Руската международна банка, Метропол и Регнум, предадоха ТАСС и Ройтерс.

В съвместната операция по разбиването на групата са участвали и въоръжени части на руската Национална гвардия. Задържани са около 50 души, като 18 от тях са оставени в ареста в Москва до приключване на разследването. На други трима е забранено да напускат страната.

Светът се сблъсква с най-голямата криза в компютърната сигурност

Според ФСС арестите са извършени едновременно в 15 руски области и е заведено наказателно дело срещу заподозрените. Те са обвинени, че са участници в организирана престъпна група и са използвали вирусни компютърни програми за извършване на измамите си.

При акцията е иззето значително по обем компютърно и комуникационно оборудване, фалшиви банкови карти, финансови документи и големи количества налични пари. Всички тези веществени доказателства потвърждават нелегалния характер на дейността на групировката, се посочва в съобщението на ФСС, цитирано от Ройтерс.

Българските хакери са сред водещите в света

ТАСС цитира източник, близък до следствието, според когото само от Металинвестбанк са били откраднати 680 млн. рубли. Киберпрестъпниците са получавали дистанционен достъп до системите на банката и са превеждали крадените пари в контролирани от тях сметки.

Източник: БТА