Няма да се закриват специалности, категоричен е ректорът на ВТУ
Няма да се закриват специалности, категоричен е ректорът на ВТУ / netinfo

Спекулация и черен пиар нарече набиращия скорост скандал със студентите и преподавателите от специалност „Скулптура“ на факултет „Изобразителни изкуства“, ректорът на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ проф. Христо Бондожолов.

„Няма да закриваме никакви специалности през новата 2016/ 2017 година, напротив полагаме всички усилия да ги направим по-атрактивни за кандидат-студентите и да привличаме повече младежи в университета. Вижте в сайта на ВТУ в раздела за кандидатстудентската информация- нито сме съобщили за закрити специалности, редовните дати за провеждане на изпитите са насрочени, вървят и конкурси за преподаватели в катедра „Скулптура“, посочи ректорът.

Датата за изпит на бъдещите студенти по скулптура е 3 юли, потвърди и заместник –деканът на факултет „Изобразително изкуство“ доц. Светослав Косев. Изпитът включва рисуване на модел с компонент рисунка. Острата реакция и протестът на обучаващите се студенти в специалността „Скулптура“ и техните преподаватели, ректорът проф. Христо Бонджолов си обяснява с недоразумение.

„В програмата за оптимизация на ВТУ, която представихме в МОН, правим отчет за взетите оздравителни мерки за учебната 2015/2016 година. Реално отчитаме, че сме свили разходите за определени специалности, сред които освен „Скулптура“, още и „Математика и информатика“, „Изящни изкуства – реставрация и консервация“, „Библиотечно -информационни дейности“, „Славистика“, „Приложна математика“, „Теология и социално служене“ за текущата учебна година, като сме обявили нулев прием, тъй като за тях са се записали под 6 студенти. Но никъде не е упоменато, че през новата 2016/ 2017 година, няма да приемаме кандидат-студенти по тези специалности. Напротив – надяваме се да има по-висок интерес от миналата година”, заяви проф. Бонджолов.

Ректорът уточни, че в акцията „Рано рани“ има предварително записани двама желаещи да следват скулптура през тази учебна година. За още две чужди студентки, които ще кандидатстват в специалността, съобщи и доц. Светослав Косев. Две девойки от Португалия и Франция, които са били през тази година на едногодишно обучение по програмата „Еразъм плюс“ във Факултет “Изобразително изкуство”, са заявили, че искат да изучават скулптура във ВТУ през новата 2016/2017 г.

“До момента в аванс има известни четирима кандидати за специалността. Въпреки, нулевия прием през миналата година , специалността „Реставрация и консервация“ ще остане“, увериха проф. Бонджолов и доц. Светослав Косев. Още повече, че при новите поправки в Закона за културното наследство, които предвиждат децентрализация на работата на Националния институт по недвижимо културно наследство (НИНКН) и създаване на 6 нови регионални центрове, нуждата от реставратори ще е още по-съществена.

Остават всички изредени специалности, за които през миналата година не е имало интерес, увери отново ректорът. Той не спести и риторичния си въпрос какъв би бил интереса на ВУЗ-а да отблъсква студенти и да закрива специалности. Според проф. Бондожолов, този скандал се провокира най-вероятно от така наречената вътрешна опозиция във висшето училище, както и може би отвън, от средите на други университети, тъй като особено през тази година с най-малко родени деца, конкуренцията ескалира.

За последните години във факултета по „Изобразително изкуство“ най-висок остава интересът към специалността „Графичен дизайн и визуални комуникации“, коментира заместник- деканът доц. Косев. Причината, е че завършилите имат най-бърза и сигурна реализация. Средно по пет човека кандидатстват за едно място. През тази година на предварителния изпит по „Графичен дизайн“ са се явили 17 младежи и девойки, а в специалността са одобрени 16 места.

Традиционно се запазва интересът към специалностите „Живопис“ и „Графика“, като бройките се запълват, но напоследък за едно място кандидатстват един или двама желаещи. Във факултета успешно се изпълняват проекти по програмата „Еразъм плюс“, като през настоящата година има обмен със студенти от ВУЗ-ове от Испания, Сърбия, Португалия, Франция и др.