Викат свидетели от цяла България по мегадело за данъчна измама
Викат свидетели от цяла България по мегадело за данъчна измама / снимка: Dariknews.bg, архив

Свидетели от цялата страна ще дават показания по дело за крупно източване на данъци в Пазарджик. Обвиняеми са майка и син от Габрово – Венелин и Божанка Манчеви. За мъжа прокуратурата е събрала доказателства, че от 12 юли 2005 до 31 март 2007 година като управител на дружество е избегнал плащания към НАП за 1 144 191 лева. Майка му пък би трябвало да отговаря пред съда за помагачество и съставяне на документи с невярно съдържание от 1 ноември до 8 декември 2006 година.

Първото заседание тръгна, но с фалстарт. Оказа се, че сочената за съучастничка възрастна жена е почти напълно глуха и едва вижда. Защитникът на подсъдимите – адвокат Игнат Недков, настоя за съдебно-медицинска експертиза от очен и ушен лекар, както и да се вземе предвид в процеса предишна такава експертиза, призната по дело в Старозагорския окръжен съд по дело с подобен характер, защото на практика обвиняемата не може да участва пълноценно в процеса, нито да се защити, след като не чува и не разбира въпросите към нея. Предишното дело е било спряно по тази причина.

 

Съдия Георги Веселинов уважи искането и отложи разпита на свидетели за средата на юли. От общо около 50, които трябваше да дадат показания, в залата се явиха само 8. Много от тях дори не знаеха за какво ги викат. Стана ясно само, че в схемата участват десетки фирми в цяла България, част от които са прехвърлени на бедни и невежи хора, включително на клошари. В източването е замесена и счетоводна кантора. Използвана е машинация с „кухи” сделки и фактури с невярно съдържание за източване на пари от хазната.