С вой на сирени и военен ритуал В. Търново ще се преклони пред паметта на Ботев и загиналите за свободата на България
С вой на сирени и военен ритуал В. Търново ще се преклони пред паметта на Ботев и загиналите за свободата на България / DarikNews.bg, архив

С вой на сирени и военен ритуал Велико Търново ще се преклони пред паметта на Ботев и загиналите за свободата на България. На 2 юни от 11:45 ч. на паметниците “Васил Левски”, “Паметник на обесените”, “Стефан Стамболов”, “Велчова завера” и Паметна плоча на загиналите ще бъдат поставени часовои.

Точно в 12 ч. с вой на сирени великотърновци и гостите на града ще отдадат почит на Ботев и на загиналите за свободата на България. През паметника “Майка България” ще бъдат прочетени откъси от отличените есета в конкурса, посветен на 140 год. от гибелта на Христо Ботев.

Заупокойна молитва ще отслужи свещеноиконом Славчо Иванов. Ще бъдат поднесени венци и цветя на признателност, ще прозвучи и химна на България.

Организатори са Община Велико Търново, Национален военен университет “Васил Левски”, Общонародна фондация “Христо Ботьов”- клуб В. Търново, Великотърновска Света митрополия.