Програма помага на децата със специални потребности да работят с компютър
Програма помага на децата със специални потребности да работят с компютър / Община Габрово

Специалната група на ОДЗ „Първи юни" представи музикално-поетична програма пред малчуганите от детското заведение и гостите на празника, посветен на Деня на детето. Към тях се присъединиха децата от подготвителната група, които с песни и танци поздравиха останалите участници в тържеството, учители и родители.

По случай празника беше демонстрирано специално електронно устройство „Комуникатор", който е едно от най-новите технически постижения в оборудвания кабинет за подкрепа на личностното развитие. Кабинетът е открит по проект през 2014 г. и разполага с материали за развитие на сензо-моторните, когнитивните, комуникативните, тактилните и двигателните умения.

„Комуникаторът" е програма, която дава възможност на деца със специални образователни потребности да работят с компютър чрез движението на очите си.

Програмата може да бъде използвана от деца с детска церебрална парализа, множество увреждания, аутисти, хора с мозъчни и двигателни поражения, в следствие на заболяване или инцидент.

Тя може да се използва при логопедична терапия, служи за придобиване на различни знания и умения, подпомага ежедневните дейности и е средство за осъществяване на комуникация. Потребителите на „Комуникатор" ползват всички възможности, които дава интернет, електронна поща, социални мрежи и други.
Устройството и програма „Комуникатор" са единствени по рода си за Габрово и се ползват от единствената специална група за деца към детско заведение в града.