Плевнелиев: Югоизточна Европа е и незаобиколим фактор на геополитическата сцена
Плевнелиев: Югоизточна Европа е и незаобиколим фактор на геополитическата сцена / БГНЕС

1600 млрд. евро ще достигне брутният вътрешен продукт на Югоизточна Европа след пет години, според прогнозите на Международния валутен фонд. Това ще постави региона сред първите 10 икономики в света.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на 20-та юбилейна среща на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.

Росен Плевнелиев е домакин на Среща на върха на Процеса за сътрудничество

"Преди 20 години брутният вътрешен продукт на всички страни в региона беше 440 млрд. евро, днес е три пъти повече, посочи държавният глава. Югоизточна Европа е и незаобиколим фактор на геополитическата сцена. Заедно сме по-силни, по - конкурентно способни и по-атрактивни за инвеститорите", отбеляза Плевнелиев.

Днешната среща отбелязва края на българското председателство на регионалния форум за политически диалог, което ще бъде прието от Хърватия.

В събитието участват държавни и правителствени ръководители и министри на външните работи от Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Косово, Молдова, Република Македония, Румъния Словения, Сърбия,Турция, Хърватия и Черна Гора.

Плевнелиев Югоизточна Европа е и незаобиколим фактор на геополитическата сцена
netinfo

Страните участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа ще приемат Юбилейна декларация по повод 20-годишнината на Процеса, която ще отчете ролята на ПСЮИЕ като ключов политически формат за устойчиво партньорство в Югоизточна Европа и водеща платформа за европейска и евроатлантическа интеграция.

Лидерите от региона ще обменят мнения по въпроси на регионалната свързаност, укрепването на демокрацията, сигурността, миграцията, енергийната сигурност, евроатлантическата интеграция.