Mузеят Прадо с експозиция за годишнина от смъртта на Йеронимус Бош
Mузеят Прадо с експозиция за годишнина от смъртта на Йеронимус Бош / Guliver/Getty Images

Mузеят "Прадо" в Мадрид представя най-пълната изложба правена някога в чест на холандския художник Йеронимус Бош, предава Artprice.

До 11 септември в музея ще бъдат изложени петдесетина творби на починалия преди 500 години художник, автор на емблематични платна като "Градината на земните удоволствия" и "Изкушенията на свети Антоний". Показаните произведения включват 21 картини и осем оригинални рисунки, които представляват около 75% от цялото творческо наследство, което ни е оставил гениалният художник.

Колекцията от произведения на Бош, собственост на мадридския музей е най-голямата в света, а в изложбата са включени и платна, взети под наем от други институции.

"Експозицията представя най-голям брой произведения на Бош, показвани някога заедно. Така ще може да бъде изградена цялостна представа за творчеството на един от най-загадъчните и влиятелни художници на Ренесанса", се казва в изявление, публикувано на сайта на музея "Прадо".

Изложбата е прекрасна възможност за учените да се опитат да разберат по-добре изкуството на един художник, "който продължава да бъде загадка" и към ден днешен, заяви директорът на музея.

Изложбата е спонсорирана от Fundacion BBVA и ще бъде открита на 31 май, вторник, от Кралят на Испания - Фелипе VI, кралица Летисия и холандската принцеса Беатрикс.

Източник: БГНЕС