Кметове ще уведомяват, ако непълнолетни се придвижват със скутери и ATV
Кметове ще уведомяват, ако непълнолетни се придвижват със скутери и ATV / Областна администрация Видин

Кметовете на населени места да сигнализират общинските комисии по безопасност на движението при нерегламентирано придвижване на малолетни и непълнолетни със скутери, ATV-та и други моторни средства. Това реши на последното си заседание Областната комисия по безопасност на движението по пътищата във Видин, но което бе акцентирано върху мерките за осигуряването на пътната безопасност през новия летен сезон. Освен комисиите ще бъдат уведомявани и родителите и близки те на децата.„За това решение ще информираме всички кметове на общини", ангажира се заместник областният управител Албена Георгиева.

За повишаването на пътната безопасност са предвидени, а на места вече се ремонтират участъци от републиканската и общинската пътна мрежа на територията на област Видин. Това стана ясно от докладите, изнесени от представители на Областно пътно управление (ОПУ) и общинските администрации. В напреднал етап е рехабилитацията на участъка от главен път Е-79 „Димово - Бела - Скомля - Медовница". Създадена е временна организация за пренасочването на трафика към обходни маршрути. През лятото ще се ремонтира и третокласният път „Граница Монтана - Тополовец". В същото време се извършват планираните локални ремонти и дейности по поддържането на второкласни и третокласни пътища от републиканската пътна мрежа.

Община Видин е планирала ремонти на 15 улици в града и 3 пътни отсечки. На кръстовището на бул. „Панония" и ул. „Горазд" в града ще бъде изградена светофарна уредба, както и изкуствени неравности, с цел ограничаване скоростта на движението по надлеза над ж.п. линията и предотвратяване на тежки пътнотранспортни произшествия.
В община Белоградчик е възстановен разрушеният при проливните дъждове през 2014 г. път за с. Праужда. Общинската администрация е предвидила 20 000 лева за реконструкция на уличната мрежа в града под скалите.

Добро състояние на четвъртокласните пътища отчита комисия в Бойница, извършила проверката по разпореждане на кмета на общината. Няма активизирали се свлачища в района. Предстои през юни Общинският съвет да гласува „Наредба за управление на общинските пътища".
Републиканските пътища в Брегово, включително преминаващият през граничния контролно пропускателен пункт в града, се поддържат и стопанисват от ОПУ-Видин. Двете администрации търсят решение на проблема с пропаднал участък от път II-12.
.
На територията на община Макреш са благоустроени улици и са ремонтирани няколко пътни участъка. Към момента няма условия за въвеждане на временна организация на движението поради строително-ремонтни дейности и нови не са планирани за летния сезон. От община Грамада посочиха като основен проблем движението през летния сезон на извън габаритна селскостопанска техника. За целта е предвидено окастряне на дърветата и косене на тревата в близост до пътните платна с цел подобряване на видимостта при движение

За да ограничи скоростта на движение, община Ново село е планирала да изгради надигнати пешеходни пътеки и да подмени пътни знаци.

В община Ружинци е извършен ремонт на четвъртокласен път „Ружинци - Белотинци - Плешивец". От местната администрация отчитат лошото състояние на пътя „Ружинци - Белотинци - Черно поле - Буковец", за подобрението на който са правени опити с целеви средства от капиталови разходи. Не се предвиждат строително-ремонтни дейности през летния сезон.