50 лв. ще се плаща за сключване на брак в Сапарева баня
50 лв. ще се плаща за сключване на брак в Сапарева баня / netinfo

50 лв. ще се плаща за сключване на граждански брак в Сапарева баня, двойна е таксата за изнесен ритуал. Досега за провеждане на ритуал за сключване на граждански брак се плащаше 20 лв., сега след изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните данъци, такси и цени на услуги на територията на Община Сапарева баня, услугата ще струва 50 лв. Със свое решение ОбС Сапарева баня допълни Наредбата с нов член 79, т. 6, нова подточка 6.1 със следното съдържание: „Провеждане на ритуал за сключване на граждански брак извън ритуалната зала на Община Сапарева баня /изнесен ритуал/ - 100лв."

„Актуализация на цените на услугата „Сключване на граждански брак" е необходима, тъй като има случаи при които лица, без постоянен или настоящ адрес на територията на Община Сапарева баня, заявяват желание за сключване на граждански брак в почивни и празнични дни. Таксата, която предлагаме включва разходите за извършения извънреден труд на длъжностните лица, извършващи ритуала, разходите за транспорт до мястото където ще се сключва гражданския брак, както и такса за ритуал, който ще се провежда извън ритуалната зала на Община Сапарева баня" се казва в мотивите на вносителя на предложението, председателят на ОбС Иван Куйов.
За сравнение в Дупница тържествено провеждане на ритуала "Сключване на граждански брак" от понеделник до неделя-80 лв. с механична музика, а с хор - 120 лв. От понеделник до четвъртък без хор и без музика 25 лв., за изнесен ритуал 150 лв.