Германци смениха курса - местят се от запад на изток
Германци смениха курса - местят се от запад на изток / Guliver/Getty Images

Хората, преместили се през 2014 г. от западната в източната част на Германия, за първи път от обединението на страната са били повече от тези, които са направили това в обратната посока, показват данни на Федералния институт за изследване на населението, цитирани от Ройтерс.

Данните свидетелстват за край на тенденцията на отрицателна чиста миграция от провинциите в бившата Източна Германия, което се дължи главно на нарастващата привлекателност на определени градове на изток.

След обединението през 1990 г. стотици хиляди германци се преместваха всяка година от изток на запад с надеждата да намерят работа и да избягат от сриващата се икономика на бившата Германска демократична република (ГДР).

Въпреки че сега повече хора се преместват от запад на изток, новодошлите са съсредоточени в определени градове. Населението на Берлин, Дрезден и Лайпциг значително е нараснало през последните години според географа от Федералния институт за изследване на населението Бернхард Кьопен.

За огромното мнозинство от общините в бившата Източна Германия обаче тенденцията не се е променила и отрицателната чиста миграция и обезлюдяването продължават да са проблем.

Източник: БТА