Далай Лама: Европа прие твърде много бежанци
Далай Лама: Европа прие твърде много бежанци / Guliver/Getty Images

Тибетският духовен водач Далай Лама каза, че Европа е приела твърде много мигранти и бежанци, предаде ДПА.

"Европа, например Германия, не може да стане арабска страна. Германия си е Германия", заяви Далай Лама в интервю за ежедневника "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Според него значителното увеличаване на броя на мигрантите, пристигащи в Европа - около 1 милион миналата година - е създало не само практически, но и морални трудности. "Целта би трябвало да бъде те да се завърнат и да помогнат за възстановяването на собствените си страни", каза той.

Въпросът с миграцията безпокои все повече европейци в момент, когато расте популярността на антиимигрантски партии, призоваващи за ограничаване на бежанския поток и за по-строг граничен контрол.

Много от мигрантите са мюсюлмани, които бягат от войни и преследване в Близкия Изток и Африка. Източноевропейските страни в частност не проявяват желание да приемат бежанци поради страх, че това може да навреди на преобладаващо християнската им култура.

Редица десни популистки партии в Европа като "Алтернатива за Германия" посочват мюсюлманите като част от проблема, но според Далай Лама ислямът е религия, основана на любовта.

Говорейки за враждуващите сунитски и шиитски фракции в Близкия Изток, той каза: "Те не представляват целия ислям, нито всички мюсюлмани".

Източник: БТА