Росен Плевнелиев получи Златна ябълка
Росен Плевнелиев получи Златна ябълка / БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев получи специалната награда "Златна ябълка" за принос към правата и благосъстоянието на децата в България.

Наградата се връчва от Национална мрежа за децата. Те са я учредили, за да отличат приноса на публични личности, обикновени хора и организации, които с работата си са допринесли към подобряване на живота и благосъстоянието на българските деца. Целта на наградите е да популяризира необходимостта от специално внимание към децата и спазването на техните права на всички обществени равнища, както и да поощрява добрите практики във всички сфери на детския живот и благосъстояние.

След като получи наградата президентът посочи, че са надградили смислени и важни инициативи и даде за пример "Българската коледа", "Подкрепи една мечта" и др.

"Особено се гордея с това, че днес България е председател на комитета на министрите на Съвета на Европа. Като председател ние имахме право да избираме приоритети - да задаваме и да залагаме приоритети на държавите членски на Съвета на Европа. 47 държави, 810 млн. европейци. България е председател. Зададохме приоритета за правата на детето", каза той и посочи, че всички 47 държави - членски, 810 европейци застанали зад софийската стратегия за правата на детето.

Държавният глава окуражи всички държавни институции да работят с мрежата за децата, защото те са тези, които проверяват, които контролират, знаят какво и как.

"И тези, които са сложили сърцето си и душата си в това българската държавност да покаже своето отношение към най-малките, най-чувствителните и най-важните - децата на България", посочи държавният глава.

Източник: БГНЕС