40 старозагорци тестваха капацитета на белите си дробове в Световния ден без цигарен дим
40 старозагорци тестваха капацитета на белите си дробове в Световния ден без цигарен дим / netinfo

С безплатни медицински прегледи срещу рак на млечната жлеза при жените и уголемена простата при мъжете премина кампанията на Болница „Тракия" по повод 31 май - Световния ден без цигарен дим. Мамографските изследвания бяха извършени в Болница „Тракия" Център от специалисти по образна диагностика и началника на Хирургично отделение д-р Гео Цировски, а прегледите за уголемена простата от д-р Стойно Стойнов.

Медицински работници на Болница „Тракия" заедно със специалисти от фирма „Медицинска техника инженеринг" проведоха в предиобедните часове на деня безплатно изследване на дишането на старозагорци със спирометър. Апаратът беше разположен във фоайето на Община Стара Загора, за да могат в кампанията да се включат повече служители на общинска администрация и на Общинския съвет.

Над 40 души изследваха капацитета на белите си дробове, между които и немалко пушачи. Мнозина от тях признаха, че след като са видели резултата от изследването, ще се опитат да намарят драстично или направо да спрат цигарите. В изследването се включи и заместник кметът на Стара Загора Красимира Чахова. Обемът на белите дробове на шампионката по лека атлетика се оказа завидно добър - 104%. Красимира Чахова не пуши и продължава да спортува редовно. Тя призова повече хора да обърнат внимание на здравето си и се замислят за вредните навици, които поставят живота им в риск. В кампанията с огромно желание се включи и попзвездата Енчев от известния дует Румънеца и Енчев, който е в Стара Загора по повод празника „Стара Загора мези", в който ще има участие. Резултатът на Енчев също се оказа завидно добър и лекарския екип му предвеща дълга певческа кариера с такъв обем на белите дробове.

Тютюнопушенето е един от основните рискови фактори за възникване на редица социално значими заболявания като сърденчосъдовите, онкологичните, белодробните.

По данни на Световната здравна организация тютюнопушенето всяка година убива около 6 милиона души. Над 5 милиона от тези жертви са следствие на директната употреба на цигарени изделия, а останалите - на така нареченото „пасивно пушене". Причината за високия здравен риск, до който водят цигарите е фактът, че съдържат над 4000 химични вещества. От тях поне 250 са определени като опасни, а 50 като канцерогенни (причиняващи рак).

Поради тези причини Световната здравна организация и Европейската комисия водят политика за ограничаване на вредния навик във всички държави. В съзвучие с тези идеи през 2012 г. България въведе забрана за тютюнопушене на обществени места. В началото на тази година СЗО прикани всички страни да обмислят още по-строги мерки за борба с порока. Те включват ограничаване на сцените с тютюнопушене във филмите за подрастващи, въвеждане на антиреклами за вредния навик преди прожектирането им и др.