Питане за концесията на стадиона отиде в кошчето
Питане за концесията на стадиона отиде в кошчето / Радка Минчева

Питане на независимия общински съветник Милена Орешкова относно подготовката на нова докладна за концесията на стадион „Лудогорец“ не получи отговор в сесийната зала на местния парламент.

Това стана след словесен двубой между председателя на Общинския съвет Надежда Радославова и бившата й съпартийка. Радославова бе категорична, че това питане е било зададено за априлската сесия на Общинския съвет, когато му дошъл реда обаче вносителката не присъствала в залата и то отпаднало. На неколкократно зададен на висок тон въпрос къде е била Орешкова, та не е била на сесия, тя отговори, че е била в болницата по обективни здравословни причини.

Въпросът така и не получи отговор на заседанието на Общинския съвет, което действие според юристи е незаконосъобразно, но стана ясно, че писмено становище е изпратено до Орешкова. Дарик Разград научи, че отговорът е бланкетен, без да става ясно на каква точно фаза е подготовката на докладната – дали още е в община Разград или вече текат съгласувателни процедури с някое от петте министерства, които трябва да изразят позиция.

„Докладната записка за предоставяне на концесия за строителство с предмет „Реконструкция и модернизация на стадион „Лудогорец Арена“, неговото поддържане след въвеждането му в експлоатация на риск на концесионера“ и придружаващите ги за приемане документи са в процес на изготвяне. С оглед на това се планира внасянето им на заседание на Общински съвет Разград, след получаване на съгласувателни становища от оправомощените ведомства.“ – се казва в отговора.

Ще припомним, че докладната бе внесена на сесия за пръв път в края на февруари, след като стана ясно, че потенциалния концесионер „Лудогорец“ не е удовлетворен от част от параметните на концесията, бе отложена за март, когато след обществен натиск кметът я оттегли с уговорката след като се направят нужните промени и съгласувания, тя отново да бъде представена на вниманието на съветниците. Позицията на Орешкова по тази тема стана повод да бъде изключена от групата общински съветници от ГЕРБ.

Друго питане след докладните в днешния дневен ред на общинските съветници получи отговор, но не особено удовлетворителен за задалият го съветник. Илия Илиев БСП искаше да знае какво се предвижда по отношение на поддържането и експлоатацията на две детски площадки в жк „Орел“ – пред блоковете 20 и 24. Кметът д-р Валентин Василев припомни, че те са изградени 2 месеца преди изборите, когато вече е била подготвена програмата за Инвестиционната програма за настоящия програмен период. Според вече одобрените европроекти ще се наложи и двете площадки да бъдат развалени – призна Василев. В непосредствена близост до едната била предвидена по проекта за благоустрояване на „Орел“ друга площадка, а върху втората се предвиждало изграждане на много по-голяма нова спортна площадка.

Питане за концесията на стадиона отиде в кошчето
netinfo