Ръст на туристи по морето очаква посланикът на Чехия
Ръст на туристи по морето очаква посланикът на Чехия / Дарик Варна, архив

Ръст от десетки проценти чешки туристи в морските ни курорти прогнозира посланикът на Чешката република  Н. Пр. Душан Щраух, който се срещна с кмета на Варна Иван Портних. Засега не мога да обявя конкретни цифри, но предвид геополитическата ситуация, очакваме увеличение на нашите туристи, като м. г. техният брой е бил 300 000 души, каза дипломатът. В тази връзка трима полицаи от Чехия ще бъдат командировани това лято у нас - двама по Южното Черноморие и един в курортите около Варна.

„На срещата обсъдихме традиционно добрите взаимоотношения в културната и икономическата сфери, възможностите за съвместни проекти с участието и на чешки фирми, конкретно за технологиите за използване на отпадъци“, каза кметът Иван Портних. Той е запознал посланика с европейските проекти, реализирани през последните две години, по конкретно с проекта за изграждане на регионалната система за управление на отпадъците, на стойност 35 млн. лв. , който е дългосрочно решение за отпадъците на  Варна и региона.

„В новия програмен период имаме възможност да кандидатстваме за европейски средства за надграждане на проекта, като целта е вторично максимално използване на отпадъците за различни цели. Осъдихме възможността чешки компании да участват в този етап на надграждане на регионалната система“, коментира Иван Портних. По време на срещата са водени разговори и за участие на младежи от Чехия в събитията, свързани с титлата Варна – Европейска младежка столица 2017.