Пловдив търси партньори за Европейска столица на културата
Пловдив търси партньори за Европейска столица на културата / netinfo

Фондация “Пловдив 2019” обявява две отворени покани за програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019, с които цели да привлече културни оператори и артисти от страната и чужбина, които да се включат в реализацията на инициативата.

Отворените покани са насочени към апликационната книга на града и към нови проекти, свързани с голямото събитие. Всички постъпили предложения ще се разглеждат от експертно жури, в което участват артистичният директор на фондацията, германски консултанти и експерти в различни области. Новите проекти ще бъдат гледани на три сесии с три крайни срока през годината.

И двете покани са насочени най-вече към дългосрочни проекти за надграждане на капацитета на културния сектор, развиване на публики, отваряне към международни партньорства, взаимодействие с различни общности, създаване на богата и разнообразна програма през 2019 г. Сред основните приоритети са привличането на повече партньори от България и чужбнина, с цел създаване на устойчиви проекти, надграждане на българската културна сцена и представяне на българската култура в Европа.

За популяризирането им и за привличането на участници, фондация “Пловдив 2019” планира серия от информационни срещи, които ще се проведат в Пловдив и страната през юни и юли.

Пълните текстове на отворените покани, всички съпътстващи ги документи и условия за кадидатстване, могат да бъдат намерени на уебсайта на ОФ „Пловдив 2019“.

Припомням, че срокът за набиране на проекти за Културния календар на Пловдив се удължава. Проектът за изменение на Наредбата за реда и условията за финансиране на инициативи в сферата на културата е публикуван за обществено обсъждане на сайта на Община Пловдив.

Предвид предстоящото обявяване на отворена покана за набиране на проекти към Общинска фондация „Пловдив 2019“, както и необходимостта от обсъждане и популяризиране на готвените промени, вносителят Иван Тотев предлага да бъде направена промяна в сроковете за набиране на документи, оценка и класиране.

Така вместо до края на юли, проектните предложения ще се приемат до края на месец октомври.