Едва ли има родител, който да не мечтае детето му да бъде истински гений - да може неща, които връстниците му не могат, да знае неща, които останалите не знаят, да пее така, както никой около него не може да пее.

Учените обаче отдавна са доказали, че нивото на IQ не влияе върху успеха, моралните качества и способността на децата да се реализират като личности.

Силното желание да учат и да напредват отличава свръхнадарените деца от останалите. Много от тях са постигнали велики дела, докато други, за съжаление, не са успели да реализират потенциала си.

Вижте 10 любопитни истории за деца гении

Известният голф-играч Катерина Хъпборн е започнала да играе голф, когато е била на 8 години.

Вундеркиндът Уилям Сидис е бил приет в Харвардския университет още на 11-годишна възраст

Девет неща, по които си приличат родителите на успелите деца

Още 3-годишен Волфганг Амадеус Моцарт се научил да свири на клавесин, а на 6 години вече пишел първото си музикално произведение. Две години по-късно излиза и първата му симфония, а след 4 - първата опера.

Гласът на английската актриса Джули Андрюс е достигнал цели четири октави, още когато е била на 8-годишна възраст. За сравнение гласът на повечето хора дори и професионални изпълнители трудно би стигнал до 3 октави.

Как да станем по-умни

Сергей Прокофиев е написал първата си опера в 9-годишна възраст.

Джаз музикантът Мел Торм за първи път е свирил на сцената заедно с Coon Sanders Nighthawks Orchestra, когато е бил само на 4 години.

Известният комедиен актьор Джон Клиз е бил 180 см още в 12-годишна възраст.

Първородните деца са по-интелигентни

Едва на 13 години бъдещият математик Уилям Хамилтън вече знаел 13 езика, сред които санскрит, персийски, италиански, арабски, древносирийски и индийски.

Най-младият студент на света е известната певица Тори Еймъс. Тя е била само на 5 години, когато е постъпила в консерватория на Балтимор.

Най-младият гросмайстор е Боби Фишер, който получи това звание през 1958 г. Тогава той е бил само на 14 години.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук