Костадин Паскалев: Не се чувствам подготвен за кандидат-президент
Костадин Паскалев: Не се чувствам подготвен за кандидат-президент / netinfo

Не се чувствам подготвен за кандидат-президент. Казвам това съвсем искрено, заяви Костадин Паскалев във вторник в Благоевград, където се проведе изнесено заседание на Изпълнителното бюро на БСП. Той уточни, че предстои допитване до местните структури какъв да е профилът на кандидат-президента. Трябва да стане ясно под каква форма ще се издигне въпросната кандидатура. Третият въпрос ще е каква фигура може да получи най-голяма подкрепа на президентските избори. „На този етап търсим профила на нашия кандидат за президент, а не конкретни имена. Ако някоя религиозна общност ме издигне за мюфтия, трябва ли да приема подобна номинация”, риторично попита Паскалев.
„Моето лично мнение е, че е необходимо да търсим широка лява кандидатура за президент”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя подчерта, че започват разговори с ръководствата на другите опозиционни парламентарни партии и такива, които нямат свое представителство в парламента, за общи опозиционни действия срещу правителството на Бойко Борисов.

Парламентарната група е подготвила няколко закона, които ще върнат държавата в икономикат. Става въпрос за антимонополно законодателство, за защита на дребния земедески производител и на малкия и среден бизнес, за да се осигури работеща икономика.

„Ще внесем до края на тази сесия два законопроекта. Единият касае управлението на държавните дружества и държавната собственост. Отделянето му от партийната власт, от партийните квоти, от политическите назначения. Създаването на условия тези дружества да се развиват, да инвестират и да увеличават възможностите за производство в България. Да се спре приватизация, концесиониране, действията на ГЕРБ, които продължават да разрушават държавната собственост в икономиката. Вторият закон е за създаване на едно държавно предприятие в земеделието, което да изкупува земеделската  продукция от дребни производители”, разкри Нинова.

На базата на тези политики БСП ще покани на разговори всички опозиционни партии. „Целта е общ фронт – опозиция на ГЕРБ, и обща подкрепа за тази алтернативна политика. Нашето предложение за обща опозиционна работа е в подкрепата на политики. Където греши правителството, да дадем алтернатива на управлението. Не търсим механичен сбор, а голямото - алтернативата на политиките. Проучванията сочат, че голяма част не харесват това управление, но трябва да им се предложи алтернатива", допълни лидерът  на БСП.

БСП готви Национален алтернативен план за развитие на България, който трябва да е готов до края на тази година.