Шефът на Пирогов мотивира отказа да подпише със здравната каса, видя форма на рекет
Шефът на Пирогов мотивира отказа да подпише със здравната каса, видя форма на рекет / БГНЕС, архив
Шефът на Пирогов мотивира отказа да подпише със здравната каса, видя форма на рекет
87294
Шефът на Пирогов мотивира отказа да подпише със здравната каса, видя форма на рекет
Шефът на Пирогов мотивира отказа да подпише със здравната каса, видя форма на рекет
  • Шефът на Пирогов мотивира отказа да подпише със здравната каса, видя форма на рекет
  • Шефът на Пирогов мотивира отказа да подпише със здравната каса, видя форма на рекет

2300 служители на "Пирогов" чакат своите заплати за месец април. В лечебното заведение има напрежение, а основната причина за това е, че здравната каса се опитва да поставя най-голямата спешна болница у нас на колене. Това съобщи тази сутрин изпълнителният директор на лечебното заведение проф. Стоян Миланов, като допълни, че каквито и да са обстоятелствата, „Пирогов" няма да спре да приема спешни пациенти. Миланов обаче поиска преговори с касата, откъдето междувременно съобщиха, че вече са отпуснали средствата за миналия месец, дължими на болниците.

Преди ден от „Пирогов" обявиха, че отказват да подпишат договор със здравноосигурителната институция, тъй като смятат условията, регламентирани в него, за обидни.

Работещите в "Пирогов" в готовност за стачка

Тази сутрин директорът на най-голямата спешна болница у нас проф. Стоян Миланов информира, че не е подписал договор със здравната каса, защото предложеният от институцията бил пълен с неточности и „дивотии".

"Изпълнен е с неясноти, с орязване на бюджет, който се прави някъде другаде, не и в "Пирогов". В този смисъл искам да напомня на някои чантаджии от Надзорния съвет на Касата, че тази болница произвежда здраве и медицинска добавена стойност, която е неизмерима. И да не поставят Пирогов на колене. 2300 човека в тази болница си чакат заплатите за април", каза той.

Миланов заговори и за орязване на интензивните легла, тъй като според новите условия касата щяла да покрива разходи само за 32 легла. В договора, предложен от институцията, шефът на „Пирогов" видя и форма на рекет, след като му било казано, че ако не подпише "този протокол", няма да си получат парите.

"Пълно е с абсурди. Преди няколко месеца "Пирогов" беше глобен заради двама пациенти с едно и също заболяване - първият, защото сме го приели, а вторият, защото сме го върнали. Касата ни глоби за това, че сме приели и лекували пациент, а здравната инспекция ни глоби за това, че сме върнали пациент. Аз какво да правя? Нека да знае и министър Москов: имам чувството, че някой се опитва да сложи прът в колелото и това излиза извън неговите правомощия. Не знам кои са тези сили. Тук подозирам и политическо задкулисие. Не ме е срам да го кажа, тъй като някой използва "Пирого"в в този момент, за да всее раздор и да поддържа напрежение", каза прф. Миланов.

В заключение болничният директор успокои, че каквото и да става лечебното заведение няма да преустанови спешния си прием. „Пирогов" обаче ще настоява в бъдеще парите за спешност да бъдат превеждани авансово.

След като от Лекарския съюз отказаха да подпишат рамков договор за тази година поради несъгласие с политиките на ресорния министър Петър Москов, здравната каса и здравното министерство наложиха еднолично служебен договор.

Новите правила обаче не се харесаха на съсловието, нито на частните и общинските болници в страната, които организираха протестни действия срещу Петър Москов в началото на април.