Община Добрич е заплашена от санкции за 4.5 млн. лева по европроекти
Община Добрич е заплашена от санкции за 4.5 млн. лева по европроекти / Дарик Добрич

Финансови корекции за около 4.5 млн. лева са наложени по европроекти, реализирани от община Добрич, съобщи кметът Йордан Йорданов. 140 000 лева е финансовата корекция по проекта за ремонт на градския парк, 60 хиляди по проекта за изграждане на четирите Центъра за настаняване от семеен тип, 22 000 по проекта „Бъдеще за Добрич”. Сред проектите със санкции попадат още ”Шанс за по-добър живот” и  „Младежки център Добрич - вашето утре”, където корекциите са по 10 000 лева.

Все още е налице и финансовата корекция за проекта за изграждане на регионалното депо край село Стожер, допълни Йорданов. Управляващия орган е пуснал официално писмо, с което за момента потвърждава препоръката си за санкция от над 4 млн. лева.

Грози ни санкция от над 4 милиона лева по проекта за депото в Стожер

Търсим варианти наложените корекции да бъдат занижени и така да намалим щетите за общинския бюджет, коментира кметът. За смекчаване на санкциите се водят разговори в Министерството на финансите и Управляващите органи на оперативните програми.

Йорданов обяви още, че общината е осъдена да плати близо 180 000 лева на фирма „Дъга Апостол”, която е изпълнител на част от дейностите по ремонта на центъра. Вече има издаден изпълнителен лист за 74 000 лева. "Делото е за направени разходи по реконструкцията на центъра. Като подизпълнител, фирмата е извършила по-голям обем работа от възложеното. Тя първо е предявила исканията си към изпълнителя, но  той ги е отхвърлил, след което е заведено дело срещу общината и съдът е отсъдил, че общината е обогатена със свършената допълнително работа и следва да я заплати”, коментира финансовият зам.-кмет Елка Димова.

За 24 май счупените плочки по центъра бяха подменени, но се забелязва, че новите  не са съвсем същите като останалите, посочи зам.-кметът по строителство арх. Боян Коларов. Той обяви, че гаранционният срок за ремонта на центъра изтича след две години. „Ако сега е грозно, но поне не даваме пари за ремонта, тогава ще става все по-грозно, с все повече различни плочки и за всичко това ще трябва да плащаме от джоба си”, каза Коларов.