Музей в Дания представя белгийските терористи като мъченици
Музей в Дания представя белгийските терористи като мъченици / БГНЕС

Музей в Дания представя терористите, извършили мартенските атентати в Брюксел, като "мъченици", съобщават белгийски медии.

Датският музей на мъчениците е бил открит миналата седмица, като сред експонатите са включени снимки на братята Халид и Ибрахим Бакрауи, които се взривиха на летището и в метрото в Брюксел. Включени са също образи и други свидетелства, свързани с атентаторите от Париж, както и с древногръцкия философ Сократ, френската светица Жана д'Арк, германската социалистка Роза Люксембург. Според уредниците на изложбата, общото между всички тях е, че това са били хора, умрели заради убежденията си.

Нови разкрития за участниците в нападенията в Брюксел и Париж

Откриването на музея е предизвикало спорове в Дания, но авторите на изложбата обясняват, че целта е посетителите да вникнат в причините за саможертвата. Те отбелязват, че докато западното общество възприема терористите като убийци, в други части на света те биват оценявани като мъченици. По техните думи оценката от друг ъгъл на тези събития и личности не предполага оправдаване или прошка. Според тях вникването в гледните точки на терористите би помогнало занапред да им се противодейства по-добре.

Самопризнанията на оцелелите атентатори от Брюксел

Онези, които се противопоставят на идеята за музея, го определят като "перверзен", "идиотски" и "срамен". Литературният редактор на вестник "Политикен" Рун Ликберг е на мнение, че желанието да разбереш нещо не означава, че го харесваш и дава пример с изследванията, посветени на Сталин или Хитлер.

Датският психотерапевт Марк Колклоф, станал пряк свидетел на ноемврийските атентати в Париж, коментира, че изложбите са част от изкуството и трябва да се разглежда като израз на свободата на изразяване в Дания.

Източник: БТА