Протест срещу поскъпването на билета за градски транспорт в София
Протест срещу поскъпването на билета за градски транспорт в София / БГНЕС, архив

Протест в София срещу поскъпването на билета за градски транспорт. Той ще бъде тази вечер пред сградата на общината в 18.00 ч. Недоволството е заради увеличаването на билета от 1 лев на 1,60 лв. от 1 юни. Събитието се организира във Facebook.

В Административния съд вече са постъпили над 40 жалби срещу поскъпването.

Десетки жалби в съда заради цената на билета в София

От Столична община пък съобщиха, че броят на контрольорите в градския транспорт ще бъде увеличен, повече ще са и проверките в късните часове на деня. Проверяващите по-често ще бъдат придружавани от полиция, която да ги защити в случай на напрежение.

Решението за строгите мерки е заради очакването, че гратисчиите ще се увеличат с промяната в цената на билетите.

Новата "армия от проверяващи" ще следи за нередовни пътници от 1 юни в София. Тогава влизат в сила новите цени на билетите в столицата. Еднократен билет поскъпва с 60% и вече ще е 1,60 лв. Талонът за 10 пътувания променя цената си от 8 лв. и става 12 лв.

От 1 юни софиянци ще се возят срещу 1.60 лева в градския транспорт

Увеличават се двойно и глобите за нередовните пътници. Пътуващите без билет или с билети на старата цена ще бъдат глобявани с 40 лв., а ако не искат да платят на място, ще им бъде съставен акт за 200 лв.

Старите билети от 1 лв., както и талоните, могат да се сменят за нови до края на септември срещу доплащане, напомнят от Столична община.