Убийството на горила в зоопарка на американския град Синсинати, застреляна, след като четиригодишно дете падна в ограденото за животните пространство, предизвика гняв и въпроси за мерките за сигурност.

Служителите на зоопарка обаче бяха категорични, че решението да се стреля по животното е било трудно, но неизбежно.

Повече от 2000 души подписаха във Facebook петиция, в която остро критикуват полицията и зоологическата градина за умъртвяването на горилата и призовават да се потърси отговорност от родителите на детето, които са го оставили без надзор, съобщиха Ройтерс и АП.

Застреляха горила в зоопарк, след като дете влезе в клетката й

Над 6000 души подписаха петиция с призив да бъдат наказани родителите, оставили детето си без надзор.

"Горилата загина, защото родителите на детето не са се грижили за него. В противен случай то нямаше да падне в ограждението. Тези родители трябва да понесат отговорността за това, че са оставили детето си без надзор. Справедливост за горилата Харамбе", е написано в петицията.

От полицията в Синсинати поясниха, че всички въпроси по тази тема трябва да се адресират до прокуратурата на окръг Хамилтън.

Инцидентът станал в събота. От зоопарка съобщиха, че 4-годишно момче, чието име не се споменава, се прехвърлило през предпазната бариера и паднало от височина около 3,7 метра в рова с вода в ограждението на горилите.

17-годишният мъжки екземпляр Харамбе, който тежи над 180 килограма, извадил детето от рова и го влачил из ограждението около 10 минути. Управата на зоологическата градина преценила, че ситуацията е животозастрашаваща за момчето и разпоредила горилата да бъде застреляна.

Малчуганът не е пострадал сериозно след падането. Настанен е в болница и се очаква скоро да се възстанови.

Хората питат защо е трябвало да бъде застреляна горилата, която е от застрашен вид и по принцип не напада, ако не е предизвикана. Директорът на зоопарка обясни, че е било преценено, че дори заради огромната маса на горилата детето е било в смъртна опасност, а и животното е било неспокойно.

От зоопарка не рискували да използват успокоителни, понеже те нямало да приспят веднага едрата горила.

Според очевидци преди случката детето било чуто да повтаря, че иска да отиде при горилите. Малко след това момченцето се покатерило на оградата и паднало от около 3,7 м в плиткия ров с вода около мястото, където били горилите.

Детето седяло и гледало към животното, което докоснало ръката и гърба му. В един момент изглеждало, сякаш му помага да се изправи. Двама очевидци казаха, че горилата според тях се опитвала да предпази детето, докато не се уплашила от виковете на хората. Тогава го извадила от рова и го помъкнала към друга част от клетката.

Според очевидка майката била в зоопарка с още няколко малки деца.

Източник: БТА