Любители на цветята се стекоха в Ботаническата градина в Мюнхен, за да видят как цъфти едно от най-големите и най-неприятно миришещи растения в света. Явлението е рядко - веднъж на няколко години, и трае кратко - обикновено 12 до 48 часа.

В Мюнхен цъфтенето започна в четвъртък и работното време на ботаническата градина бе удължено, за да се задоволи интересът на публиката.

Amorphophallus Titanum (от гръцки „гигантски безформен фалос") е растение, познато в родната му Индонезия и по света като цветето-труп или цветето-мърша. Причината е зловонието, което се разнася на стотици метри около него при цъфтене. Миризмата наподобява тази на гниеща плът.

Естествената среда на растението са тропическите гори на остров Суматра, Индонезия, чието изчезване обрича и него. То е описано за първи път от италианския ботаник Одоардо Бекари през 1878 година. Първият култивиран Гигантски змиярник, както още го наричат, цъфти в Лондон през 1889 година. Ботаническите градини, които го притежават понастоящем, се гордеят с великана.

Грудката на растението обичайно тежи около 50 килограма, а съцветието му достига височина до 3 метра. Не липсват обаче и рекорди, описани в Книгата на Гинес, като грудка с тегло 91 килограма и съцветие високо 3.1 метра.

Причината за огромния интерес към цветето-мърша освен необичайните му характеристики, е и непостоянството му по отношение на цъфтежа.

Преди явлението да бъде наблюдавано за първи път при едно растение гигант, минават седем до десет години. Повторението може да се очаква след две-три лета, а дори и след още седем до десет години.