Прегръдка на Обама с оцелял от Хирошима стана символ на визитата му
Прегръдка на Обама с оцелял от Хирошима стана символ на визитата му / Guliver/Getty Images

Президентът на САЩ Барак Обама разговаря за кратко с двама оцелели от атомната бомбардировка над Хирошима след посещението на мемориалния парк на мира: Сунао Цубой, на 91 години, и Шигеаки Мори, 79-годишен историк, който е бил само на 8 години, когато бомбата избухва на 6 август 1945 г., съобщи Асошиейтед прес.

Обама: Да създадем свят, в който няма да има нужда от ядрени оръжия

Отначало Обама поговори с Цубой. През повечето време президентът го слушаше и държеше ръката на възрастния човек в своята. След срещата Цубой сподели, че според него президентът на САЩ е честен и състрадателен човек. Той казал на Обама, че ще бъде запомнен като политика, чул гласовете на неколцина оцелели и го призовал отново да се върне и да се види и с други.Според агенция Киодо Цубой казал на Обама, че не вини страната му и че никой от хората като него не таи чувство на омраза.

Обама не поднесе извинение за бомбардировките над Хирошима и Нагасаки

После президентът на САЩ пристъпи към Мори и се ръкува с него. Той направи лек поклон и поклащаше глава, докато японецът му говореше, посочва АП. Накрая Обама потупа Мори по гърба и го прегърна, а оцелелият от атомната бомбардировка пророни няколко сълзи.

Оцеляла от трагедията в Хирошима: Сякаш гигантски крак бе размазал града

Общуването на президента с оцелели не е било планирано преди визитата в Хирошима, при която той посети мемориалния парк на мира, но не се извини за атомните бомбардировки от името на американците, посочва АП.

Източник: БТА