Специализиран център за лечение на рак на гърдата
Специализиран център за лечение на рак на гърдата / netinfo

Ракът на гърдата засяга всяка четвърта жена в България. Но това не е само женско заболяване - 1 от 100 пациента е мъж. Ракът на гърдата определено е лечима болест.

Центърът за лечение на рак на гърдата към Анадолу Медицински Център предоставя комплексна диагностика и лечение - от рутинен скрининг до пластична хирургия - пълен пакет услуги, отговарящ на всички нужди на пациентите с диагноза рак на гърдата. Повече информация дава проф. д-р Метин Чакмакчъ - ръководител на Центъра.

Ракът на гърдата не е едно единствено заболяване - съществуват много видове рак на гърдата. Тъй като всеки случай е различен, лечението трябва да се планира и адаптира индивидуално за всеки пациент. За тази цел в Анадолу Медицински Център прилагаме особено ефективен мултидисциплинарен подход. При оценката на състоянието и лечението на всеки пациент с рак на гърдата участват специалисти по хирургия, медицинска онкология, радиационна онкология, радиология, ядрена медицина, психология и медицински сестри.

Признаците са образувания или уплътнения в гърдата или подмишницата, промяната в размера или формата на гърдата, трапчинки или сбръчкване на малък участък от кожата на гърдата, дифузни трапчинки по гърдата, които изглеждат като кора на портокал, обърнато навътре зърно, отделянето на кървав секрет от зърното. Ако имате някои от тях, посетете лекар, за да се преценят симптомите и да се постави диагноза.

С мамография, ултразвук или ЯМР не можем окончателно да диагностицираме рак. За да се постави истинска диагноза, е необходимо да се направи биопсия. Биопсията обикновено се извършва като амбулаторна процедура в отделението по радиология под ехографски контрол. Извършва се щанцова биопсия или тънкоиглена аспирационна биопсия (ТАБ). Друг вариант за диагностика е революционния СТС-анализ или т.нар. кръвна биопсия.

Ако патологът докладва, че находката е от раково образувание, възможностите за лечение зависят от няколко фактора. Зависи от стадият на рака (размер на тумора и степен на разпространение), от типа рак на гърдата и от различните нива на рецепторите по туморните клетки. Зависи и от възрастта на пациента, общото му здравословно състояние и от това дали жената е в менопауза.

Специализиран център за лечение на рак на гърдата
netinfo
Най-важният фактор обаче е стадият на заболяването. Ето защо след като е поставена диагноза рак, се правят изследвания, за да се установи дали раковите клетки са се разсеяли от гърдата в аксиларните лимфни възли и или в други части на тялото. Тук, в Анадолу Медицински Център, провеждаме образно изследване с позитронно-емисионен томограф (PET-CT). Освен това понякога извършваме и биопсия на лимфен възел при наличие на суспектни възли в аксилата.

След поставяне на диагноза и определяне на стадия пациентите с рак на гърдата обикновено се подлагат на операция за отстраняване на раковото образувание. Това може да се направи по няколко начина.

Преди отстранявахме цялата гърда. Днес обаче се опитваме да запазим гърдата чрез лумпектомия - процедура, при която се отстраняват само образуванието и малка част от тъканта около него. Може да се извършат и частична мастектомия или сегментна мастектомия, aко туморът е достатъчно малък. Върху останалата здрава част на гърдата трябва да се приложи лъчетерапия, за да се предотврати повторно образуване на рак в тъканта.

Другият подход е да се извърши цялостна мастектомия, при която се отстранява цялата гърда. Понякога това се налага, ако има няколко туморни огнища или гърдата е малка, а туморът - голям.

Трети подход е да се отстранят гърдата и лимфните възли. Освен операцията на самата гърда, трябва да се изследват и аксиларните лимфни възли. Ако знаем предварително, че лимфните възли съдържат туморни клетки, отстраняваме цялата мекотъканна зона на лимфния възел. Това е част от модифицираната радикална мастектомия. Обикновено се вадят и лимфни възли от зоната на подмишницата, за да се провери дали съдържат ракови клетки. Това се нарича биопсия на сентинелните лимфни възли. Ако в лимфен възел не се открият туморни клетки, операцията приключва.

Ако в сентинелния лимфен възел се открият туморни клетки, трябва да се изреже цялата зона около него в аксилата. Това се нарича дисекция на аксиларен лимфен възел и се извършва заедно с операцията.

Ако след мастектомията пациентът ще се подлага на реконструкция, се включва пластичен хирург, който да възстанови формата на гърдата. Реконструкцията на гърдата може да се извърши заедно с мастектомията или на по-късен етап.

Ако отстраним всички ракови образувания, видими към момента на операцията, след приключването й пациентът може да се подложи на лъчелечение, химиотерапия или хормонална терапия, за да се унищожат ракови клетки, които евентуално са пропуснати. Лечение, което се прилага след операцията, за да се намали риска от рецидив на рака, се нарича адювантна терапия.

Лъчелечението се налага след операция за отстраняване на тумор от гърдата или след откриване на напреднали туморни депозити в аксилата.

Химиотерапия може да се приложи преди операцията, за да се свие туморът и да се намали количеството тъкан, което трябва да се отстрани при операцията, или след операцията. Начинът, по който ще се приложи химиотерапията (прием на медикаменти перорално, венозно или мускулно), зависи от вида и стадия на рака.

При някои пациенти се налага и хормонална терапия. Някои хормони може да доведат до растеж на определени видове рак. Ако с изследвания се установи, че раковите клетки имат хормонални рецептори, може да се приложат медикаменти, които намаляват или блокират секрецията на тези хормони.

Целевата (таргетна) терапия е лечение, при което с лекарства или други субстанции се идентифицират и атакуват специфични ракови клетки, без да се вреди на нормалните клетки. Такива препарати са моноклонални антитела и инхибитори на тирозин киназа.
Това накратко е най-важната информация за подходите, които прилагаме в специализирания Център за лечение на рак на гърдата при Анадолу Медицински Център. Повече информация можете да намерите в www.anadolumedicalcenter.bg