Виенският хор Ars Vivendi гостува в Шумен
Виенският хор Ars Vivendi гостува в Шумен / http://www.chor-arsvivendi.at

Виенският хор Ars Vivendi ще гостува тази вечер от 18:30 ч. в зала "Проф. В. Вичева" на Община Шумен.

Диригент ще е шуменецът Светломир Златков. Изпълнени ще бъдат произведения от Монтеверди, Хайдн, Моцарт, Галус, Брамс, Щраус, Брукнер, Кедров и Добри Христов.

Хорът Ars Vivendi е създаден през 1986 г. от родителите на ученици в музикалното училище в 22 Район във Виена, които желаели да подкрепят своите деца в музикалните им начинания. С годините, хорът се превръща с част от живота им, дори когато децата не се занимават повече с музика.

В рамките на своето 30-годишно съществуване хорът концертира активно не само във Виена и Австрия като цяло, но и извън границите на страната - хоровия фестивал La vie chante в Нанси, Франция, концерти в Прага, Ерфурт, Бамберг, Ченчохау и Тоскана.

Репертоарът на хора обхваща музика от всички епохи - от Ренесанс до 21 век, както и мюзикъли, госпели, спиричуъли, народни песни, филмова и популярна музика. Хорът изпълнява всяка година произведения с оркестър от класическата литература - меси от Хайдн, Моцарт, Шуберт, части от Оратории. Изключително любими са „Седемте слова на нашия спасител на кръста" от Хайдн.

През есента на 2014 година Светломир Златков поема ръководството на хора.