ПСК Черно море обучава да плуват безплатно деца от 7 до 9 г.
ПСК Черно море обучава да плуват безплатно деца от 7 до 9 г. / netinfo

Напълно безплатно обучение на деца стартира в началото на юни най-старият плувен клуб във Варна ПСК "Черно море". Желаещите ще имат възможност да усвояват основни техники и тънкости чрез реализирането на проекта по програма на ММС „Научи се да плуваш”. Той е насочен към момичета и момчета от 7 до 9 г. от училище СОУ "Гео Милев", както и към техни връстници, които живеят на територията на кметствата "Младост" и "Владиславово". Заниманията ще бъдат на басейн "Делфини", съобщиха от клуба.

Идеята е клубът да съдейства за насърчаване развитието на спорта сред подрастващите, както и да допринесе за изпълнение на един от ключовите приоритети на спортното министрество - увеличаване броя на заниманията и включените в тях деца от училищата във Варна чрез предоставяне на квалифицирани спортни специалисти. Целта е чрез обучението да бъдат подобрени здравето   и   физическа   дееспособност на децата, както  и  да се създадат  предпоставки   за последващи   системни   занимания.

От 1 юни до 30 септември треньорите Хриска Пейчева и Миглена Николова ще помагат на малките плувци да овладеят основните елементи в плувните стилове. Всяко   дете   ще участва в   40   занимания. По този начин спортните специалисти ще съдействат за подобряване физическата дееспособност на децата; укрепване на здравето им, закаляване и създаване на хигиенни навици;  придобиване на първоначални знания за спазване на правила за безопасност при плуване; самопомощ и помощ при инциденти във водата.

Партньори на клуба при реализирането на проекта са общинското   предприятие   “Спорт   Варна“, което предоставя спортна   база  за осъществяване на заниманията, и СОУ "Гео Милев". Миналата година ПСК "Черно море" отново реализира проект за обучение на деца от учебното заведение. Тогава безплатно бяха обучени да плуват 36 деца.

ПСК "Черно море" е сред най-авторитетните спортни клубове в страната. През 2015 г. тимът стана вицешампион в крайното комплексно класиране на БФПС. Само за м.г. богатата клубна витрина бе обогатена с нови  249 медала – 70 златни, 93 сребърни и 88 бронзови.