В Кърджалийско изграждат ваксинален пояс срещу нодуралния дерматит по добитъка
В Кърджалийско изграждат ваксинален пояс срещу нодуралния дерматит по добитъка / netinfo

Нодуралният дерматит по добитъка засега подминава Кърджалийско, макар в трите съседни области Пловдив, Хасково и Смолян да има огнища от коварната болест. Това стана ясно от думите на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Грозев. В тази връзка са започнали ваксинациите срещу зараден дерматит в три общини на Кърджалийска област – Кърджали, Крумовград и Черноочене, във фермите с над 50 животни. „Целта е да направим ваксинален пояс, да не позволим вирусът да прескочи на наша територия”, уточни д-р Георги Грозев.

По думите му още в началото на следващата седмица се очаква да бъдат доставени 25 000 ваксини , с които да бъдат инжектирани животните от останалите общини в областта – между 58 и 60 хиляди на брой.

Д-р  Георги Грозев  съобщи още, че   продължават да се  спазват всички предприети превантивни мерки, свързани с ограничаване  движението на  животни. Всекидневно се извършва и пръскане срещу насекомите, преносители на заразата, продължава  също  третирането с препарати  на  обори  и торища.