Гласуваха две нови наредби прие Общински съвет Сливен
Гласуваха две нови наредби прие Общински съвет Сливен / Дарик Сливен, архив

Две нови наредби одобри на заседание Общински съвет - Сливен. Това са Наредба за насърчаване на инвестициите с общинско значение в община Сливен и издаване на сертификат от клас В и Наредба за обществения ред на територията на община Сливен.

Първият нормативен документ бе подкрепен с 38 гласа "за", 0 - "против" и 1 - "въздържал се", а вторият с - 23 гласа "за", 1 - "против" и 7 - "въздържал се". Oсновните цели, които се поставят с Наредба за насърчаване на инвестициите, са повишаване конкурентоспособността на икономиката на община Сливен, подобряване на инвестиционния климат, както и създаване на нови, високопроизводителни и висококвалифицирани работни места.

Изработването на нова Наредба за обществения ред на територията на община Сливен пък е породено от необходимостта от цялостно актуализиране на старото постановление. Очакваните резултати от приемането й са създаването на по-благоприятни условия за опазване на обществения ред на територията на община Сливен и нормативни гаранции за осигуряването на спокойствието на гражданите от общината.

На заседанието бе коментирано, че изготвената Наредба е добре конструирана в този си вид. Дебат предизвика заложената забрана за движение на превозни средства с животинска тяга на територията на града. Имаше предложение да бъде направено изключение за ромския квартал "Надежда", но то не беше прието. Бяха дискутирани и заложените санкции за фирми - нарушители. Беше предложено те да бъдат намалени от 50 хиляди на 10 хиляди лева.

Кметът Стефан Радев коментира част от Наредбата относно забраната за покриване на лицата на жителите и гости на града. "Не зная защо визирате само бурките, тъй като става дума за закриване на лицето, което не би позволило да се идентифицира човекът", обясни кметът. Той заяви, че целта е да бъде повишено усещането за сигурност у гражданите. "Знаем, че светът е напрегнат. Не искаме да се разхождат хора в града, които не могат да бъдат разпознати и идентифицирани", бе категоричен Радев.

Бурни дебати предизвика и предложението на общинския съветник Момчил Пантелеев за създаване на "Синя зона" в Сливен, което не беше прието. Кметът Стефан Радев заяви, че безспорно в града има необходимост от въвеждането на "Синя зона". "Изграждането на такава зона е свързано с редица анализи, а в така направеното предложение такива не се посочват", коментира Радев. Той направи предложение Общинският съвет да даде своето съгласие за въвеждане на Синя зона в Сливен и да се предприемат необходимите действия за организирането на това. То беше прието с 28 гласа "За", 2 - "против" и четирима гласували с - "въздържал се".

Местният парламент даде съгласието си Община Сливен да кандидатства по проекти, да бъде удължен договорът на управителя на общинска фирма "Пътнически превози" ЕООД и др.