Вестник „Пловдивски университет“ връчва литературни награди
Вестник „Пловдивски университет“ връчва литературни награди / netinfo

Обявяването на резултатите и връчването на наградите от литературния конкурс на вестник „Пловдивски университет“ ще се състои днес от 18 часа в 6 аудитория на Ректората. Жури в състав Тильо Тилев – главен редактор на вестника, доц. д-р Николай Нейчев и гл. ас. д-р Гергина Кръстева – литературоведи от Филологическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, определи кои от участниците в двата раздела (поезия и проза) да бъдат отличени.

В конкурса,  който се провежда ежегодно около 24 май, могат да участват всички студенти и докторанти от Университета.

По същото време ще бъдат връчени и наградите от конкурса за превод от славянски езици, организиран от Филологическия факултет.

Тази година специален гост е  канадската поетеса Клодин Бертран, която е новият „Доктор хонорис кауза на вестник „Пловдивски университет“.

От 1998 г. беше създадена традицията един писател, предимно от възпитаниците на ПУ, да се избира за „доктор хонорис кауза на вестник „Пловдивски университет“. Той произнася и академично слово, посветено на литературата.

Досега с това почетно звание са удостоени Христо Карастоянов, Иван Вълев, Гриша Трифонов, Валери Станков, Красимир Йорданов, Антон Баев, Александър Секулов, Емил Милев, Петър Краевски, Румен Денев, Веселин Стоянов, Георги Янев.