19 съветници гласуваха: ВиК-Димитровград под шапката на Хасково
19 съветници гласуваха: ВиК-Димитровград под шапката на Хасково / Дарик радио, Хасково

ВиК-Димитровград  да бъде присъединено към обособената територия, обслужвана от ВиК - Хасково и да премине към Асоциация по ВиК-Хасково решиха след повече от час и половина дебати общинските съветници. Предложението бе прието с гласовете на 19 общински съветници, 4 се въздържаха, а против бяха 8.

19 съветници гласуваха ВиКДимитровград под шапката на Хасково
netinfo

За днешното заседание в зала "Гроссето" дойдоха експертите от дирекция "ВиК" на МРРБ Ивета Маринова и Ивайла Петрова, които подробно разясниха преимуществата от обединение на ВиК операторите в региона. По думите им окрупняването  ще направи работата в сектора по-ефективна и възможността за печалби по-голяма.  На сесията бе коментирано още, че скок в цената на водата за абонатите на ВиК-Димитровград е неизбежен. В момента цената на кубик е 1,86 лв. за кубик. Очакванията са, че ще достигне стойностите в Хасково, но днес никой от експертите не се ангажира с точна прогноза.

Категорично против присъединяването бяха съветниците от групата на БСП, които поискаха гаранции, че цената няма да се увеличи драстично, както и че окрупняването няма да доведе до съкращения на заетите в димитровградското водно дружество.

Против обединението бе и позицията на групата „Да за Димитровград”, които също поискаха гаранции за социална поносимост в цената на питейната вода за жителите на Димитровград и общината.

В полза на окрупняването в сектора се изказа Митю Вълчев от групата на ГЕРБ с аргумента, че това ще даде възможност за усвояване на средства по европейски програми и ремонт на ВиК мрежи в селата. Подкрепа за присъединяването заяви и Валентин Христов, който посочи, че става въпрос за важни инвестиции.

В становището си кметът на Димитровград  Иво Димов определи позицията на БСП, като демагогия и популизъм и призова съветниците от социалистическата партия да обяснят пред жителите на Меричлери защо имат проблеми с водоподаването.

19 съветници гласуваха ВиКДимитровград под шапката на Хасково
netinfo

В обсъждането се включи и областният управител на Хасково Станислав Дечев, който посочи, че определянето на цената на водата не зависи от него или от Общинския съвет.

 

С приетото днес решение бе даден мандат на кмета Иво Димов, като представител на Община Димитровград, да гласува за присъединяването в общото събрание на асоциацията, насрочено за 31 май.